Безплатна доставка над 60 лв.

Младо вино 2018

Младо вино 2018

Българското младо вино пристига на 15 ноември в магазин EnjoyWine

Дегустация на 3 млади вина + 1 изненада = 7лв на човек

Временна дегустация: от 15 Ноември до 08 Декември

Продължителност: 30мин.

Пивко, плодово, весело омайно вино, от което кръвта закипява. Луди сме по това вино, казват от „Вила Мелник“ и му поставят етикета „Young & Crazy“. Италианецът Едоардо Миролио от своя страна избира да произведе младо вино от българския сорт букет (кръстоска между пино ноар и мавруд) по френската технология за Божоле нуво. А зад младото вино на винарна „Братанови“ стои една благородна кауза – опазване популацията на царския орел в Сакар планина.

Какво отличава младото вино от традиционното? Преди всичко технологията на производство – т. нар. въглекисела мацерация. При нея чепките грозде не се пресоват предварително. В резервоара естествената тежест на горните пластове притиска долните и те пускат сок, който стартира ферментацията. Отделя се въглероден двуокис, който кара сокът да ферментира вътре в самите гроздови зрънца. И тъй като почти няма досег с външната част на ципата, където се съдържат основно танините на гроздето, резултатът е свежо, плодово вино почти без танини.

Целият процес трае едва 4-5 дни. След това сместа се пресова, стабилизира и бутилира. И voilas!

В цял свят младото вино се свързва най-вече с Божоле нуво, което е червено вино, произведено от сорта гаме (gamay) във Франция и по-точно в региона Божоле, Бургундия.

Историята на младото вино Божоле е доста любопитна. След войната, през 1951 г., винопроизводителите от региона на Бургундия имали страшно много вино, защото годината била добра и топла, а реколтата – изобилна. Затова помолили френската държава да им позволи да продават вино, което да бутилират на момента. Дотогава това било забранено. След като получили разрешение, производителите решили да нарекат това вино Божоле нуво, по името на региона. Основната му характеристика е, че трябва да се пие веднага, най-късно до края на съответната година. Производителите през 50-те години се чудели как да накарат клиентите си да купят младото вино, и съответно да го изпият веднага.Използвали чисто маркетингова стратегия, казвайки си, че за да го продават, трябва да му направят празник. Решили да определят дата, на която да го продават – третия четвъртък на месец ноември.

До втората Световна война Божолето е било само за местна консумация. Постепенно традицията се пренася в целия винен свят, а през последните години и в България.

Ето и предложенията за 2018 на три изби от България.

Букетът на Edoardo Miroglio

Edoardo Miroglio bouquet nouveau 2018

Органичното вино Bouquet Nouveau на „Едоардо Миролио“ е направено от българския сорт букет. Той, за разлика от разпространената представа, съвсем не е само съвкупност от ароматни цветя, нито е българската версия на кюве – купаж от всички сортове в лозето. „Букет“ е наименованието на един от най-подценяваните и интересни български сортове, създаден през 1951 година. Българският букет е всъщност… кръстоска между мавруд и пино ноар.

Виното Bouquet Nouveau е произведено по технология на “Божоле нуво”. В резултат на въглекиселата мацерация виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус. Тазгодишната реколта се отличава с красив и бистър вишнев цвят, с приятен аромат на вишнап, къпина (горски плод) и доловими нотки на индрише. Тялото на виното е сочно, с осезаеми вкусове на вишнап и къпина и послевкус на индрише.

Бъди млад и крейзи

Villa-Melnik_Young_Crazy_2018_Melnik

Young & Crazyе първото вино от новата реколтана „Вила Мелник“.Екипът на избата го определя като целогодишно вино за млади хора и хора, млади по душа.Произвежда се чрез традиционна ферментация в иноксови съдовебез контакт с дъбот сортовете мелник 55, сира и мерло.

Виното грабва сетивата на консуматора с плътния сипурпурен цвят, с ароматитена зрели горски плодовеи плодовия си свеж вкус с приятна сладост, без никакви дъбови оттенъци.

Младото мерло на „Братанови“

Mlado Merlo Shishmanovo 2018

Младото мерло от с. Шишманово на винарна „Братанови“ е пивко, плодово и свежо вино, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар. От 2014 г. зад това вино стои благородна кауза – чрез продажбата му се подкрепя дейността на “Българското дружество за защита на птиците” и по специално проекта им за опазване популацията на царския орел в Сакар планина.

Виното е купаж от мерло от два различни парцела от собствените лозя на избата. Пленява снежния си и ярък рубиненочервен цвят, с ароматния си букет отгорски плодове, касис и вишна, с елегантното си сочно тяло и фина сладост.

Рупел Младо вино от Мерло

Young-Merlot-2018-Rupel-Winery_400px

Изискан букет от плодови аромати, с искрящ рубинен и багрилен цвят, бодро тяло, богато на танини, крепко и артистично. Подходящо за бърза консумация, нефилтрирано, с приятен и ароматен вкус на младо вино, със силен сортов характер, мощни антиоксиданти, полезно за здравето.

15 ноември – старт на дегустациите

Ако искате да се докоснете до чара и свежестта на младите вина на трите изби, може да се включите в дегустацията им. Цената е 5 лева за три чаши по 50 мл, а от 1 декември сме подготвили изненада – още едно вино, което засега държим в тайна. До 8 ноември всички млади вина в магазина ще се продават с 10% отстъпка.

Ела, опитай, купи и се наслади!

Добави коментар

X