Безплатна доставка над 60 лв.

Над 300 марки качествени вина на Бургаския фестивал на виното

Над 300 марки качествени вина на Бургаския фестивал на виното

От 28 до 31 юли в експозиционния център “Флора”

НадWine Fest 300 марки качествени вина ще дегустират посетителите на ІІІ Бургаски фестивал на виното. Наред с българските предложения ще има продукти от Италия, Испания, Германия, Чили и Аржентина.

Изложението ще продължи от 28 да 31 юли в експозиционния център “Флора” в Бургас. Носители на престижни награди от световни конкурси ще представят пред жителите и гостите на града отбрани вина, които ще могат да се дегустират и закупят на цени на производител.

Темата на тазгодишния фестивал е сортът шардоне. Чрез конкурс, организиран от Националната лозаро-винарска камара, професионално жури ще определи носителя на наградата “Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016”. Участващите в състезанието вина ще се съревновават и в конкурса “Изборът на потребителите”, където жури са самите потребители.

Майсторските класове и дегустациите ще бъдат водени от български и чуждестранни експерти. Темите са: “Вината на мелнишкия регион”, “Винарската анимация – в избата и в ресторанта”,  “Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society, “Wine Education Trust в България”, “Златните вина на България – дегустация на български вина, медалисти от световни конкурси”, “Грузинските вина”, “Оранжевите вина” и др.

В хранителната зона ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” с председател Димитър Маджаров отново ще зарадва почитателите си с оригинални произведения по стари български рецепти. Най-верният спътник на виното – хлябът, ще бъде представен от производителите на традиционен български хляб от лимец.

В гурме зоната ще се предлагат различни тапаси според вината, които ще се дегустират. Ще има мини блек ангъс бъргъри, португалски рибни тапаси, прошуто, френски сирена и много други кулинарни предизвикателства. Шеф Машков ще предложи и уникални телешки ребра и сьомга, приготвени по Sous Vide технология. Шеф Радичев ще представи много разнообразни хапки с трюфели и манатарки!

За първи път в Бургас  ще се предложат за дегустация и така нашумелите оранжеви вина!

Вече неразделна част от събитието е организираният години наред от Националната лозаро-винарска камара и асоциация “Активни потребители” конкурс “Продукт на потребителя”, който ще даде възможност посетителите да определят най-доброто според тях бяло, розе и червено вино.

Блиц-курсът “Магията на дегустацията”, воден от италианския сомелиер Маурицио Ферери, тази година е на тема “Чашите за дегустация на вино”.

Още много и разнообразни събития и винени предизвикателства ще очакват посетителите от 28 до 31 юли в изложбен център “Флора” в Бургас.

ІІІ Бургаски фестивал на виното се организира от Националната лозаро-винарска камара, “Експо тим” ООД, с подкрепата на община Бургас.

За повече информация – https://www.facebook.com/wine.fest.burgas/

Съпътстваща програма

27.07.2016

16.00    Конкурс “Шардоне на 2016” – хотел “Милано”, Бургас (дегустация на професионално жури)

28.07.2016

14.00 – 20.00 –  Конкурс “Изборът на потребителите – Шардоне”

15.00 – 16.00 – Вината на Грузия. Презентация с дегустация

Лектор:  Николета  Дикова – енолог

17.00 – 17.30 – Официално откриване

17.30 – 18.00 – Връчване на отличията от конкурса “Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016”

18.00 – 19.00 – Вината на Мелнишкия регион. Презентация с дегустация.

Лектор: Инж. Стойчо Стоев – енолог, международен дегустатор, управител на ВИ “Меди валей” – Изба на годината 2016

19.00 – 20.00 – Златните вина на България

Лектор: Дегустация с Вихрен Велков – сомелиер № 1 на България за 2012 г.

29.07.2016

14.00 – 14.20 – Връчване на наградите от конкурса “Изборът на потребителите 2016  – Шардоне”

15.00 – 20.00 – Конкурс “Изборът на потребителите – бели, розе и червени вина”

15.00 – 16.00 – Винарската анимация – в избата и в ресторанта

Лектор: Инж. техн. д-р Светлана Станева, специалност “Алтернативен туризъм” в ЛТУ – София

16.00 – 17.00 – Виненото образование в България – реалност или химера

Лектори: 

Александър Скорчев  WSAB мениджър, номиниран лектор, съучредител на Българската Академия за вино и Спиртни напитки. Винен експерт с 11 години опит във винената индустрия като главен сомелиер и байер, притежаващ WSET Advanced сертификат и настоящ WSET Diploma студент.

Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение преминава Advanced Level в WSET Лондон, учи WSET Diploma Level в момента и е част от съдийския екип в реномирания International Wine Challenge London.

Димитър Николов, WSAB лектор, съучредител. Винен експерт с 12 годишен опит. Получава образование в ISG Chicago и Advanced Level в WSET London. От хоби виното се превръща в кариера в корпоративния свят с длъжност байер за голяма международна верига в две държави. Постоянен член на журито и  съдийския екип на Decanter WWA, London и Mindus Vini в Германия.

18.00 – 19.00 – Българска премиера на интернет платформата Wine & Food Society

Лектор: Георги Ганчев – Основател на Wine & Food Society

19.00 – 20.00 – Оранжевото вино – ефект или дефект. Презентация с дегустация на 5 вина

Лектор: Едуард Куриян, WSAB лектор, съучредител, ръководи собствена малка винарска изба. С непрестанен интерес и посвещение преминава Advanced Level в Лондон, в момента и е част от съдийския екип в реномирания International Wine Challenge London

30.07.2016

17.00 – 18.00 – Чашите за дегустация

Лектор: Маурицио Ферери – Председател на асоциацията на италианските сомелиери в България

Забележка: Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Добави коментар

X