Безплатна доставка над 60 лв.

Нещо различно в света на виното

Нещо различно в света на виното

Ароматни,свежи, изненадващи, с провокиращи въображението история и произход – такива бяха десетте вина, които Enjoywine предложи на своите приятели и последователи на първата за годината дегустация. Домакините Ева и Светльо и този път се бяха постарали да издирят и представят интересни вина. Изборът им включваше три вина от региона на Мелник, няколко от категорията „Рона бленд”, три сортови импровизации на македонската изба „Бовин”, един невероятен купаж на новата изба „Алекснадра естейт”, както и две завлазяващи предложения на други двама производители, които сравнително наскоро изгряха на хоризонта – Betterhalf и Four Friends.

Винен шкаф на Нещо различно в света на виното Евелина Димитрова (един от основателите на Enjoywine)

Първа Дегустация от Enjoywine на Нещо различно в света на виното

Стартът на вечерта бе даден с три вина на „Вила Мелник”. Дегустационната зала трудно побра желаещите да се потопят в света на различното вино, което отрича рутината на сивия поток и ни предизвиква да го опознаем. Ако се вгледате в стелажите обаче, ще установите, че Enjoywine по принцип търси новото, необикновеното, нестандартното.

Дегустационни вина за Нещо различно в света на виното

Дегустационни вина

По традиция се започна с по-леките вина, за да могат, изкачвайки се на поредното стъпало, гостите да запазят чувствителността на своите сетива за всеки следващ опит.

Вила Мелник в Нещо различно в света на виното

Вила Мелник

С няколко думи Светльо представи трите вина на „Вила Мелник” – Широка мелнишка лоза 2012, Бергуле руен 2013 и Бергуле Пино ноар&Вионие 2014. Присъстващите, които си спомнят първия винентур на Enjoywine по долината на Струма, се убедиха за пореден път, че колкото красива е местността край Мелник, където е разположена семейната изба на Любка и Никола Зикатанови, толкова впечатляващи са и вината, които те произвеждат.

Особено интересен бе купажът от Пино ноар & Вионие, за който, както научихме от думите на нашия гид, може да се направи аналогия с категорията „Рона бленд”. За какво става дума? Регионът на Рона е еталон във винопроизводството. Там се правят емблематични купажи, в чийто състав могат да включени до 15 различни сортове грозде, в това число бели и червени.

Wineries

Рона

Например Côte-Rôtie е технология,типична за долината на Рона, която съчетава особеностите на два от най-интересните сортове грозде – ароматността на вионие и пикантността на сира.

Александра естейт

Александра естейт

Към същата категория„Рона бленд” би могло да се причисли и виното на „Александра естейт” – Мурведър & Сира & Вионие 2013, което ни впечатли с елегантния си вкус на черница, добре интегриран с меки танини в резултат на контакта с френски дъб.

„Александра Естейт” е млада изба, която излезе на винения ни пазар с летящ старт и демонстрира класа, размах и вдъхновение. През 2014 г. бе нейният втори гроздобер от собствени 300 дка лозя.

Трите вина на македонската изба „Бовин” – Санджовезе 2010, Темпранийо 2010 и Пти вердо 2010, върнаха назад в спомените гостите, които с носталгия си спомниха обиколката на македонските изби преди година, организирана от Enjoywine.

Чаша вино

„Бовин” е първата частна винарна в Македония, която към днешна дата произвежда 1 млн. бутилки годишно. Тя Приятели на винотосе намира в град Неготино и притежава 25 хектара първокачествени лозя във винарския регион Тиквеш.

Първото от представените македонски вина бе от сорта Санджовезе. Той е типичен за
региона на Тоскана и е интересен с това, че само най-добрите и опитни винари бутилират 100% санджовезе. Традиционно сортът се купажира с други местни сортове като канайоло, малвазия или требиано.

Технолозите на „Бовин” обаче не спират дотук с експериментите си. Чудесен резултат постигат и с испанския сорт Темпранийо и френския Пти верде, от които са направени другите две сортови вина, включени в дегустацията.

За финал домакините предложиха вина на две изби, по-слабо познати засега, но заявили решително амбициите си да се наредят трайно сред силните играчи на пазара на бутикови вина.

Винарна Четирима приятели

Винарна Четирима приятели

Винарска изба Four Friends, дело на четирима ентусиазирани приятели, ценители на хубавото българско вино, се представи с виното си Сира&Мерло 2012. Характерно за вината на разположената в с. Горно Ботево, източно от град Стара Загора, изба е запомнящата се различна форма на бутилката. Самото вино също е запомнящо се с наситен гранатов цвят, сложен нос с акценти на виолетки ,червени горски плодове и лек нюанс на ванилия.

Черешката на тортата в списъка на дегустацията бе Better Half ONE RED Мурведър & Гренаш & Сира 2013 – червено вино съсОтворени вина за дегустация защитено географско указание. Виното е на другата нова интересна изба – Betterhalf, която се намира в района на старозагорското село Змейово.

И накрая изненадата, която по традиция Enjoywine поднася на своите гости – Мерло&Марселан 2010 на „Малката двезда”. Освен присъствието в купажа на интересния френски сорт марселан, селектиран като кръстоска на каберне совиньон и гренаш през 1961 г., виното събуди любопитството ни и с историята на своя производител, който твърди, че е продължител на ортодоксалните традиции от миналото – на тракийската мистерия на виното.

И участниците в дегустацията, в една или друга степен, също разкриха мистерията на виното и дори си я записахме в дегустационния лист, който всеки отнесе със себе си.

Дегустационен лист

Край на дегустацията

Един своеобразен пътеводител, който ни води,докато погледът ни се плъзга по стройните редици от винени бутилки по стелажите в магазина, за да ни отведе до точното вино, до добрия избор на истинските ценители.

Добави коментар

X