Безплатна доставка над 60 лв.

Тази година реколтата ще е с добро качество

Тази година реколтата ще е с добро качество

Такива са прогнозите на производителите на грозде и вино за кампания 2016

В Харманли откриха гроздобера с ритуал

В Харманли откриха гроздобера с ритуал

Тази година се очаква по-слаба реколта от грозде като обем, но с по-високо качество. Това прогнозират от бранша. Гроздоберът започна месец по-рано. Причината за това са летните горещини, благодарение на които реколтата е с много добри показатели, гроздето е добре узряло, зърната са едри и имат кехлибарено оцветяване. Според експертите състоянието на лозовите масиви в страната е много добро, което е повод за оптимизъм у производителите на винени и десертни сортове грозде.

„Все още сме на ниво прогнози, защото активно ще се бере гроздето през втората половина на септември и началото на октомври. Очакваме някъде около 200 милиона килограма грозде, което е напълно нормална реколта“, казва в интервю за в. „Стандарт“ председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. В различните региони гроздоберът върви с различно темпо, но като цяло очакванията са сходни.

Дъждовете и студовете през пролетта и градушките през юни са редуцирали реколтата от винено грозде в Пловдивска област, където се отглеждат 9831 ха. В същото време топлото време през юли и август е благоприятствало за натрупването на захари и киселини в плода.

Добивите ще са като миналогодишните, но с много високо качество

Това съобщиха за “24 часа” от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Оттам уточниха, че беритбата на някои винени сортове е започнала с 10 дни по-рано, тъй като вече са узрели заради продължителността на слънчевото греене.

През 2016 като количество реколтата от грозде в района на град Ветрен е по-малко, казва за Радио “Фокус” Минка Кръстева, технолог във винарска изба в града. Тя също обяснява, че беритбата е започнала по-рано, заради сушата и по-бързото узряване на гроздето. “При някои сортове качеството е по-добро, при други не толкова. Добри са сортовете шардоне, мускат, ркацители и совиньон. В нашия район има превес на тези сортове за сметка на червените като каберне и мерло”, коментира Кръстева.

По-ниски добиви и вероятно

По-високи изкупни цени, но само за качественото грозде

Това са прогнозите на агроспециалистите в началото на гроздобера в Карнобатско, съобщава agro.bg. Там тече кампанията по

прибирането на белите сортове. Над 15 хиляди декара заемат лозовите масиви в района на Карнобат и село Венец. Плододаващите лозя са близо десет хиляди декара, представени са почти всички традиционни сортове. Основният проблем и в този район е продължителното засушаване. Между 500 и 700 килограма от декар са очакваните добиви в масивите с лозя от по-скъпите сегменти. Някои сортове в района могат да достигнат и миналогодишните нива от 1200 – 1300 килограма от декар. Като цяло обаче, според прогнозите, продукцията ще бъде по-слаба, а по-малките производители трудно ще достигнат и търсеното качество.

Според кмета на видинската община Ново село Георги Стоенелов гроздоберът е най-важният момент в региона. В лозарското село всяко домакинство има собствено лозе, отглежда грозде и си прави вино. Открай време Ново село се свързва с едно от най-хубавите български вина – гъмзата. Затова, като дойде септември, селото се оживява. Това е времето за гроздобер, казва Стоенелов в интервю за сайта kmeta.bg.

Опазването на реколтата от крадци

е една от големите грижи на стопаните в селото. Вече няколко години кметството наема частна фирма за тази цел. За охраната се плащат по 9 лв. за декар.

Местните изби вече си имат собствени лозя и не изкупуват гроздето на съселяните си. Затова и изкупната цена не е висока. Миналата година е била 40 стотинки за кг, а тази лозарите настояват за повече – поне по 60 стотинки. Общо малко над 1000 дка са лозята в общината, докато преди 20 години са били 5000. Намаляват площите със стария сорт гъмза. В момента в Ново село те са малко над 100 дка, а са били много повече. Сортът е труден за отглеждане, капризен е, при лек дъжд зърната се пукат. Затова тези, които садят нови лозя, избират по-устойчиви на природните условия сортове, казва кметът.

Гроздоберът върви, казва Стоян Стоянов от Стара Загора, собственик на лозя и на „Шато Коларово“ пред сайта nbp.bg. По думите му на практика гроздоберът на белите сортове е на привършване, а червеното грозде е почти готово, като някои стопани вече берат мерло. Като количество тук не очакват реколтата да е богата. Стоянов посочва, че в района има собственици на лозя от по 1000 дка, които

Нямат и зрънце грозде заради градушки

Той лично е от късметлиите – градушката е засегнала съвсем леко лозята му. В момента качественото грозде, от което става качествено вино, е на цена 1-1.20 лв. за кг, в зависимост от сорта, до 1.50 лв. за кг, според Стоянов. Търсените от винопроизводители екзотични сортове са по-скъпи,

а масовите като каберне совиньон и мерло са на по-ниска цена – 60-90 ст. за кг.

Дългогодишният експерт в лозаро-винарството Георги Сяров е категоричен, че който стопанин се е грижил за лозето си, ще получи добър резултат. В Старозагорска област върви на приключване гроздоберът на белите сортове – траминер, мускат отонел, шардоне за червените грозда се очаква активната кампания да е в края на септември. Характерното за годината е, че много собственици на винарски изби имат собствени лозя, а тези, които не са затворили цикъла, изпитват затруднения при продажбата на грозде, казва Сяров.

Гроздоберът в стралджанско тази година ще започне по-рано от обичайното, пише zonayambol.com. След направените проверки за качеството на гроздето и консултации с агрономи, кметът на общината е обявил старт на гроздобера в землището на Стралджа от 22 септември. По-ранната дата за прибиране на гроздето в Стралджа се налага от желанието да се съхрани продукцията от неизбежните набези на

Птици, които от години унищожават цели масиви

с грозде. След скорошна градушка основателни са страховете и от природно бедствие. В дните 22, 23, 24, 25 септември ще прибират гроздето и в Зимница. Кметът Милен Стамов също е издал заповед, за да може стопаните да се подготвят за кампанията. В Стралджа е

осигурена общинска охрана, която в седмиците преди гроздобера е засилена, помощ оказва и местната земеделска кооперация.

Освен активната работа, която кипи около гроздобера в Брестовица, тук се готвят и за фестивала на гроздето и виното. Събитието ще се проведе на 23 и 24 септември. Най-интересната част на фестивала ще е втория ден вечерта, когато ще започне ритуалното мачкане на грозде. Петте винарни в Брестовица, както и домашни майстори ще представят виното си през двата фестивални дни, съобщава agroplovdiv.bg.

 Всички снимки са от профилите на избите във Фейсбук

Добави коментар

X