Безплатна доставка над 60 лв.

Тази година реколтата ще е с добро качество

Тази година реколтата ще е с добро качество

Такива са прогнозите на производителите на грозде и вино за кампания 2016

В Харманли откриха гроздобера с ритуал

В Харманли откриха гроздобера с ритуал

Тази година се очаква по-слаба реколта от грозде като обем, но с по-високо качество. Това прогнозират от бранша. Гроздоберът започна месец по-рано. Причината за това са летните горещини, благодарение на които реколтата е с много добри показатели, гроздето е добре узряло, зърната са едри и имат кехлибарено оцветяване. Според експертите състоянието на лозовите масиви в страната е много добро, което е повод за оптимизъм у производителите на винени и десертни сортове грозде.

„Все още сме на ниво прогнози, защото активно ще се бере гроздето през втората половина на септември и началото на октомври. Очакваме някъде около 200 милиона килограма грозде, което е напълно нормална реколта“, казва в интервю за в. „Стандарт“ председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. В различните региони гроздоберът върви с различно темпо, но като цяло очакванията са сходни.

Дъждовете и студовете през пролетта и градушките през юни са редуцирали реколтата от винено грозде в Пловдивска област, където се отглеждат 9831 ха. В същото време топлото време през юли и август е благоприятствало за натрупването на захари и киселини в плода.

Добивите ще са като миналогодишните, но с много високо качество

Това съобщиха за “24 часа” от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Оттам уточниха, че беритбата на някои винени сортове е започнала с 10 дни по-рано, тъй като вече са узрели заради продължителността на слънчевото греене.

През 2016 като количество реколтата от грозде в района на град Ветрен е по-малко, казва за Радио “Фокус” Минка Кръстева, технолог във винарска изба в града. Тя също обяснява, че беритбата е започнала по-рано, заради сушата и по-бързото узряване на гроздето. “При някои сортове качеството е по-добро, при други не толкова. Добри са сортовете шардоне, мускат, ркацители и совиньон. В нашия район има превес на тези сортове за сметка на червените като каберне и мерло”, коментира Кръстева.

По-ниски добиви и вероятно

По-високи изкупни цени, но само за качественото грозде

Това са прогнозите на агроспециалистите в началото на гроздобера в Карнобатско, съобщава agro.bg. Там тече кампанията по

прибирането на белите сортове. Над 15 хиляди декара заемат лозовите масиви в района на Карнобат и село Венец. Плододаващите лозя са близо десет хиляди декара, представени са почти всички традиционни сортове. Основният проблем и в този район е продължителното засушаване. Между 500 и 700 килограма от декар са очакваните добиви в масивите с лозя от по-скъпите сегменти. Някои сортове в района могат да достигнат и миналогодишните нива от 1200 – 1300 килограма от декар. Като цяло обаче, според прогнозите, продукцията ще бъде по-слаба, а по-малките производители трудно ще достигнат и търсеното качество.

Според кмета на видинската община Ново село Георги Стоенелов гроздоберът е най-важният момент в региона. В лозарското село всяко домакинство има собствено лозе, отглежда грозде и си прави вино. Открай време Ново село се свързва с едно от най-хубавите български вина – гъмзата. Затова, като дойде септември, селото се оживява. Това е времето за гроздобер, казва Стоенелов в интервю за сайта kmeta.bg.

Опазването на реколтата от крадци

е една от големите грижи на стопаните в селото. Вече няколко години кметството наема частна фирма за тази цел. За охраната се плащат по 9 лв. за декар.

Местните изби вече си имат собствени лозя и не изкупуват гроздето на съселяните си. Затова и изкупната цена не е висока. Миналата година е била 40 стотинки за кг, а тази лозарите настояват за повече – поне по 60 стотинки. Общо малко над 1000 дка са лозята в общината, докато преди 20 години са били 5000. Намаляват площите със стария сорт гъмза. В момента в Ново село те са малко над 100 дка, а са били много повече. Сортът е труден за отглеждане, капризен е, при лек дъжд зърната се пукат. Затова тези, които садят нови лозя, избират по-устойчиви на природните условия сортове, казва кметът.

Гроздоберът върви, казва Стоян Стоянов от Стара Загора, собственик на лозя и на „Шато Коларово“ пред сайта nbp.bg. По думите му на практика гроздоберът на белите сортове е на привършване, а червеното грозде е почти готово, като някои стопани вече берат мерло. Като количество тук не очакват реколтата да е богата. Стоянов посочва, че в района има собственици на лозя от по 1000 дка, които

Нямат и зрънце грозде заради градушки

Той лично е от късметлиите – градушката е засегнала съвсем леко лозята му. В момента качественото грозде, от което става качествено вино, е на цена 1-1.20 лв. за кг, в зависимост от сорта, до 1.50 лв. за кг, според Стоянов. Търсените от винопроизводители екзотични сортове са по-скъпи,

а масовите като каберне совиньон и мерло са на по-ниска цена – 60-90 ст. за кг.

Дългогодишният експерт в лозаро-винарството Георги Сяров е категоричен, че който стопанин се е грижил за лозето си, ще получи добър резултат. В Старозагорска област върви на приключване гроздоберът на белите сортове – траминер, мускат отонел, шардоне за червените грозда се очаква активната кампания да е в края на септември. Характерното за годината е, че много собственици на винарски изби имат собствени лозя, а тези, които не са затворили цикъла, изпитват затруднения при продажбата на грозде, казва Сяров.

Гроздоберът в стралджанско тази година ще започне по-рано от обичайното, пише zonayambol.com. След направените проверки за качеството на гроздето и консултации с агрономи, кметът на общината е обявил старт на гроздобера в землището на Стралджа от 22 септември. По-ранната дата за прибиране на гроздето в Стралджа се налага от желанието да се съхрани продукцията от неизбежните набези на

Птици, които от години унищожават цели масиви

с грозде. След скорошна градушка основателни са страховете и от природно бедствие. В дните 22, 23, 24, 25 септември ще прибират гроздето и в Зимница. Кметът Милен Стамов също е издал заповед, за да може стопаните да се подготвят за кампанията. В Стралджа е

осигурена общинска охрана, която в седмиците преди гроздобера е засилена, помощ оказва и местната земеделска кооперация.

Освен активната работа, която кипи около гроздобера в Брестовица, тук се готвят и за фестивала на гроздето и виното. Събитието ще се проведе на 23 и 24 септември. Най-интересната част на фестивала ще е втория ден вечерта, когато ще започне ритуалното мачкане на грозде. Петте винарни в Брестовица, както и домашни майстори ще представят виното си през двата фестивални дни, съобщава agroplovdiv.bg.

 Всички снимки са от профилите на избите във Фейсбук

Добави коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X