Безплатна доставка над 60 лв.

Тамянка Late Harvest вече е в магазин EnjoyWine

Тамянка Late Harvest вече е в магазин EnjoyWine

Първото сладко вино от сорта Тамянка е вече на пазара. Идеята за този успешен експеримент е на изба „Братанови“. Ние от EnjoyWine гарантираме за отличния резултат, защото бяхме първите, които заедно с нашите гости на летния ни винен хепънинг на 1 юли имахме възможността да опитаме новото вино, при това още преди да бъде етикетирано. Какво да очакват потребителите, попитахме самите производители. А иначе, вече можете да си купите Тамянка Late Harvest от нашия магазин на „Цар Шишман“ 19.

Защо нарекохте виното Late Harvest?

Парцелът на избата, засаден с Тамянка, може да се раздели на две части според скоростта на зреене на гроздето. Тероар, какво да го правиш! Когато започнахме да берем гроздето за сухата Тамянка обаче, установихме, че последните два реда са по-узрели, с по-висока захарност от останалата част на масива. Решихме да го оставим да натрупат още захари и да опитаме да произведем сладко вино. Това се случи само след  7 дни, като захарите бяха скочили с почти 20%.

И един въпрос, отговорът на който ще е интересен главно на професионалистите. Как протече винификацията, приложихте ли специфичен подход?

При брането гроздето беше с 31° Bx или 310 г в литър вода (°Bx или Brix е мерна единица, изразяваща захарното съдържание на воден разтвор – 1 градус Bx отговаря на 1 грам захароза в 100 мл от разтвора). Студената мацерация продължи 3-4 дни. Следващият етап бе спонтанната ферментация без контрол на температурата. На една трета от хода на ферментацията добавихме култивирани дрожди. Алкохолната ферментация спря по естествен път до нива 70 г остатъчна захар. Винификацията протече само в иноксов съд, без досег с дървесина, без добавени изкуствено алкохол или захари. Виното е филтрирано през 100 % естествен материал (целулоза).  Бутилирахме го на 18 май 2017.

Как бихте описали дегустационните характеристики на Тамянка Late Harvest?

Със средно интензивен бистър златист цвят. Свежа и комплексна ароматна атака със силно изявен тон на сладко от дюли, подпревено с индрише, зест от лайм, нюанс на бели цветове и лека ментова пикантност. Във вкуса тези аромати намират естественото си и плавно продължение в едно сочно и балансирано тяло с кадифен богат финал на билки, зрели жълти и малко екзотични плодове.

Как да го сервираме?

Да се сервира добре охладена, но не под 10 °C. Подходящо е за аперитив в комбинация с хапки с морски дарове и сини сирена, свежи салати с ядки и синьо сирене, а като десертно вино – с не много сладки десерти като лимонов тарт или чийзкейк с боровинки, но в никакъв случай с шоколадови продукти. Enjoy it!

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X