Безплатна доставка над 60 лв.

Тома Костенобъл: Пловдив вече е част от световната винена карта

Тома Костенобъл: Пловдив вече е част от световната винена карта

Изборът на града за домакин на Concours Mondial de Bruxelles 2016 бе правилен, смята директорът на най-престижния независим винен конкурс в света

Рекорден брой проби – близо 9000 от 55 държави, се представиха в 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България. Рекорден бе и броят на пробите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди пет години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през миналата година са се състезавали 80 български вина, като 42 % от тях са отличени със златни и сребърни медали, което регистрира своеобразен рекорд. През 2016 г. страната ни се нареди на шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Близо 9000 от 55 държави, се представиха в 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles

Работата ни с българските енолози, с партньорите ни от Националната лозаро-винарска камара, от община Пловдив, от Международен панаир Пловдив, от Университета по хранителни технологии, е изключително добра. Всички са много въодушевени, че участват в такова международно събитие“, изтъкна директорът на Concours Mondial de Bruxelles Тома Костенобъл. Той посочи, че от 10 години този конкурс пътува, но за първи път вижда подобен ентусиазъм от участниците в него.

Журито от Мондиал дьо Брюксел 2016

Чуждестранните журналисти също са удовлетворени от организацията на конкурса. „Изборът на Пловдив за домакин на 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles бе много правилен. Точен е и моментът, защото организацията в Пловдив е на много високо ниво“, заяви директорът на престижния винен конкурс. Той е убеден, че след това събитие българските вина ще спечелят нови партньори, нови посланици, които ще ги представят по света. Според Тома Костенобъл по този начин Пловдив става част от световната винена карта.

Директорът на Concours Mondial de Bruxelles заяви, че ще се радва отново България да бъде домакин на световната проява и обеща лично да съдейства за това.

Някои журналисти от Франция и Испания ревнуват в положителен смисъл, че в България има прекрасни винени изби наПосетителите на Мондиал дьо Брюксел 2016 световно ниво. „Това за тях е откритие. Те не са познавали България като туристическа и винена дестинация“, посочи Костенобъл. „Впечатляващо е, че близо до Пловдив са разположени винарни, които са уютни, готови да посрещнат гости на високо ниво. В рамките на конкурсната програма посетихме с членове на журито 7-8 винарски изби, които са снабдени с високо технологично оборудване, със стил и качествени вина. Много сме доволни от гостоприемството им“, отбеляза директорът на конкурса. За посещение в постконкурсната програма бяха включени и изби в по-отдалечени райони на страната. В тези турове участваха рекорден брой топ журналисти от 53 световни специализирани медии, които задължително ще пишат за конкурса и за впечатленията си от посетените винарни и историческите, природните и археологически забележителности.

Тома Костенобъл е убеден, че след това събитие българските вина ще спечелят нови партньори, нови посланици, които ще ги представят по света.

Тома Костенобъл заяви, че събитието в Пловдив е надхвърлило очакванията му. „Един от принципите на конкурса е да съдействаме за развитие на обучението на подрастващи, които ще работят в сферата на туризма, и съм много доволен от нивото на подготовка на студентите от Университета по хранителни технологии. Винаги преди конкурса правим генерална репетиция по пет пъти, а в Пловдив бяха достатъчни само две. Това се случва за първи път“, каза още Тома Костенобъл.

Директорът на Concours Mondial de Bruxelles заяви, че ще се радва отново България да бъде домакин на световната проява и обеща лично да съдейства за това.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара, със съдействието на Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Добави коментар

X