Безплатна доставка над 60 лв.

Шато Бургозоне гостува на EnjoyWine

Шато Бургозоне гостува на EnjoyWine

ДУНАВСКАТА ПРИКАЗКА „ШАТО БУРГОЗОНЕ“05.12 #shishman19

ВХОД: 7лв.

Регистрирайте се събитието:

*БЕЗПЛАТЕН до първите 15 регистрирани посетители

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/323456115132301/

В дегустацията се включва:

  • 5 вина по 50мл
  • Вода
  • Ядки

Корените на една от половинките на EnjoyWine са от Оряхово. Затова няма да се изненадате, че имаме специално отношение (наречето го слабост) към вината от този регион. Не само изпитваме респект и уважение към таланта на техните създатели, но те ни очароват с неповторимия си тероар, като подхранват мечтите ни един ден българското винопроизводство да се прослави по целия свят. Всъщност този процес вече е започнал. Вината на „Шато Бургозоне“ например са първите от България, получили 91 точки от Wine Enthusiast и Голям златен медал от Concours Mondial de Bruxelles. Списъкът от отличия на избата включва още златни медали от конкурсите Mundus Vini, Black Sea Wines и много други.

С какво „Шато Бургозоне“ очарова сетивата и сърцата на виноценителите? Избата е една от сравнително младите, но бързо наложили се и спечелили имидж български винарни. Тя е тип шато, разположено на територията на собствените си лозя, на стръмния южен бряг на р. Дунав, в околностите на Оряхово, върху льосова почва, с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо. Носи името и духа на древната римска крепост Бургозоне, чиито останки се намират наблизо.

„Преди години, когато проектът ни беше просто идея, при едно случайно посещение в региона бяхме пленени от красотата на крайдунавския пейзаж и романтиката по отминалото славно време на Оряхово, дължащо се и на прочутите му лозя. Знаехме, че лозарството е труден бизнес, но ако искаш да направиш екслузивни вина с печата на тероара, задължително трябва сам да си отгледаш гроздето, а това място бе идеално за това“, спомня си управителят на избата Стефан Маринов. По думите му само комасирането на земята им отнело четири години. Парцелът представлявал съвкупност от почти 400 различни парчета земя, които постепенно успели да съберат в едно цяло. Наложило се дори да поставят ограда и да сложат охрана, защото местните хора продължили да смятат мястото за свое. Сега нещата са се променили, защото избата осигурява постоянна или временна работа на хора от околните села.

Бургозоне

Лозята

Лозарският масив на избата е на площ от 100 хектара. Впечатлява с уникалното си разположение, като се простира върху  изключително насечен релеф. През 2005 г. са засадени първите лозя с френски сортове. Те намират тук чудесни почвени и климатични условия и вече години наред показват минералност, невероятна плодовост, гарнирана с екзотични подправки, изтъкват от избата. Днес „Шато Бургозоне отглежда 13 сорта, сред които преобладават френските шардоне, вионие, совиньон блан, каберне совиньон, каберне фран, пино ноар, мерло, сира и марселан. Засадени са и площи с двата местни сорта гъмза и тамянка.

Винарският комплекс с капацитет 650 тона годишно е пуснат в действие през 2010 г. Сградата му напомня древна римска крепост. В подземията за съзряване на вината се намира оригинална енотека, в която по предварителна заявка регулярно се правят дегустации на вина. Предстои пускане в експлоатация на вече изградения в ансамбъла на избата хотелски комплекс с винен СПА-център и възможности за винен туризъм, лов и риболов.

Шато Бургозоне

Портфолиото

Избата има четири бранда. „Шато Бургозоне“ е лимитирана серия от комплексни вина с индивидуален характер, изразяващи в най-чист вид уникалния тероар. Само за последните няколко години тази серия има над 20 награди от най-престижните световни конкурси. Вината са от сортовете шардоне, вионие, совиньон блан, каберне фран, марселан и други.

Базовата серия „Рондо“ и брандът Cote DeDanube( Дунавски бряг) включват приятни плодови вина, които следват актуалната тенденция към по-леки и пивки продукти. Двете серии имат 3 златни и 2 сребърни медала от международните конкурси Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, както и от винени изложения в Румъния и Словакия.

Последната серия Collection wine включва вина, предвидени за отлежаване. Идеята на „колекционните вина” е да са различни всяка година, да бъдат от селектирани парцели и да останат достъпни за винените любители.

Burgozone-EnjoyWine

Философията

Философията на собствениците е, че тероарни вина могат да се постигнат, само със собствени лозя, затова те прилагат в лозето си стриктен канопи мениджмент (набор от лозарски техники, свързани с резитбата, лимитирането на директната слънчева светлина, контрола на болестите). Суровината се бере в най-хладните часове на деня в специално изготвени 12-килограмови касетки с крачета, за да нямат контакт с гроздето. Тъй като избата се намира в самото лозе, гроздето се обработва броени минути след неговото бране. Насажденията не се третират с хербициди.

Стилът на „Бургозоне“ е да прави вина с подчертана минералност, в които плод и подправки са изведени на преден план. Вината са меки и плътни, добре балансирани, като отчитат в максимална степен особеностите на тероара, което ги прави уникални.

Burgozone team

Пазарите

Избата изнася вина в 23 страни на четири континента – от САЩ и Канада до Бразилия, Китай, Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония. „Преобладаващата част от нашата продукция реализираме в чужбина, може би защото първо там вината ни предизвикаха интереса на специалистите и бяха оценени високо. Гордеем се като млада изба с постигнатото признание в Белгия и Люксембург, където продаваме в най-големите френски вериги „Карфур“ и „Ошан“, и имаме силно присъствие в хорека канала. Отделно изнасяме вина в Германия, Полша, Чехия и др.“, казва Стефан Маринов.

Многобройните медали и отличия отварят вратите и към руския пазар. От май 2018 г. вината на „Бургозоне“ вече могат да бъдат намерени в руските BILLA и METRO.

По думите на младото попълнение в екипа Биляна Маринова, директор „Развитие на нови експортни пазари“, избата се насочва към ресторантите и специализираните винени магазини, които търсят стила на производителя и държат на личния контакт. „Нашият стил е комбинация между климатични условия, тероар, почерка на технолога, нашето разбиране за вината – да бъдат плодови, обемни, запомнящи се и характерни за сорта си. Искаме, когато клиентът опита нашето шардоне,  ние не само да отговорим на неговите очаквания, но и да ги надградим“, изтъква Биляна.

Вътрешният пазар също е важен за „Шато Бургозоне“. Българският консуматор заслужава по-чести срещи с висококачествените вина от Дунавската равнина, категорични са собствениците.

„Упорито работим за популяризирането на нашия прекрасен лозарски район и се надяваме, че ще помогнем за възраждането на старата му винарска слава в страната и чужбина“, казва Стефан. И допълва: Много сърце и душа вложихме в „Шато Бургозоне“. Това за нас е благородна мисия, на която ежедневно посвещаваме всичките си усилия“.

Добави коментар

X