Безплатна доставка над 60 лв.

Ще има ли вино на Марс

Ще има ли вино на Марс

Грузия подготвя гроздето си за междупланетна мисия

Със своите скали и пустини Марс може и да не предлага най-добрите условия ​​за отглеждане на грозде, но с опита си във винопроизводството, придобит за 8000 години на планетата Земя, Грузия е нетърпелива да опита.

Идеята е плод на усилията на американската космическа агенция НАСА, която обяви, че търси предложения как да се направи възможно постоянното човешко присъствие на Червената планета. Целта е животът на Марс да стане по-лесен и близък до този на Земята. Това включва осигуряване на подслон, храна, комуникация, социални дейности, медицина и … вино.

Така се стига до предложението на Тбилиси за култивиране на лозови насаждения на далечната планета. Създадена е работна група, която да работи по проекта Martian Grapes, официално обявен на 22 юни в Грузинския национален музей. Базирайки се на винарския опит на Грузия, учени ще отглеждат винени сортове грозде в контролирана лабораторна среда, съобщиха от грузинската информационна агенция agenda.ge.

Лабораторията ще се намира в Тбилиси и ще се управлява от фирма, наречена SpaceFarms. Работата по проекта започва през септември и ще се подпомага от грузинското Министерство на образованието и науката, Грузинския национален музей, Университета за бизнес и технологии и представители на “Майкрософт”.

Според традиционния грузински метод за производство на вино напитката отлежава в гигантски глинени делви (квеври), заровени в земята. Все още не е ясно дали Грузия ще се опита да „изнесе“ тази техника и на Марс. Засега усилията са насочени към избора на най-подходящите сортове грозде.

НАСА и различни компании, включително Space X, планират да започнат колонизацията на Марс в рамите на първата половина на този век. Пред тях обаче стоят огромни трудности, свързани най-вече с това как да бъде поддържан нормален човешки живот в тежките условията на планетата.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X