Безплатна доставка над 60 лв.

Силно присъствие на български вина от местни сортове на ВИНАРИЯ 2019

Силно присъствие на български вина от местни сортове на ВИНАРИЯ 2019

Силно присъствие на българскина вина, ориентирани към местни сортове, има на ВИНАРИЯ 2019. В 27-то издание на международната специализирана изложба се представят 127 български и чуждестранни изби. Новите изложители са 28, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария.

„Градът на виното е по-голям и по-интересен. Тази година в него се демонстрират нови продукти, които следват зелената линия и желанието на потребителите за здравословно хранене и по-висок стандарт на живот“, заяви в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.  От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че гроздовата реколта през 2018 г. е 153 хиляди тона. „Над 200 са отличията от международни конкурси на български винопроизводители само през 2018 година“, подчерта Коев. Той посочи, че за седма поредна година се наблюдава ръст на износа на вино.  През миналата година са изнесени 64 млн. литра вино, а вътрешното потребление е около 120 млн. литра.

В момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света, се казва в официалното становище на камарата. Новият формат на конкурса ще влезе в сила още догодина – на „Винария 2020“, добавиха от НЛВК.

За пета поредна година Градът на виното, пресъздаващ уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи, посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина от 11 държави, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите.

В 11-а палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 15 поредна година в рамките на престижната изложба. Вино от Калабрия за първи път представя на своя щанд на „Винария“ известният италиански сомелиер и преподавател в Нов български университет Маурицио Ферери.

В хармония с щандовете за вино и спиртни напитки е позиционирана и изложбата „Фудтех“, на която могат да се дегустират здравословни продукти от хранително-вкусовата промишленост. Тук е разположен и суши бар, който допълва палитрата от вкусни изкушения. Гостите на 11-а палата имат възможността да оценят  предлаганите продукти в конкурса „Изборът на потребителя“. Градът на виното очаква своите посетители до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Добави коментар

X