Безплатна доставка над 60 лв.

Пазар за 30 милиарда евро

Пазар за 30 милиарда евро

Към днешна дата 43% от виното са предназначени за износ, показва статистиката на Международната организация по лозата и виното (OIV)

Световното производство на вино през 2016 г. е 267 млн. хл, което е с 3% повече в сравнение с година по-рано, каза Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) по време на откриването на 40-тия световен конгрес по лозарство и винарство днес (29 май) в София.

Според статистиката на организацията водещ производител е Италия с 50.9 мхл, следвана от Франция (43.5 мхл) и Испания (39.3 мхл). Най-голям ръст в обем (34%) на годишна база през миналата година постига Нова Зеландия. От топ три Италия и Испания бележат минимален растеж от съответно 2% и 4%, а Франция отчита спад от 7% на произведените обеми спрямо предходната година.  С 1.2 млн. хл България се нарежда на 21 място през 2016 г., като отчита спад от 8% на годишна база.

По думите на Жан-Мари Оран след края на финансовата криза от 2008 г. глобалната консумация на вино постепенно се стабилизира и през миналата година тя е в размер на 241 млн. хл. Пет държави консумират почти половината от световното производство на вино. На първо място са САЩ (13%), следвани от Франция (11%), Италия (9%), Германия (8%) и Китай (7%). Най-много вино на глава от населението през 2015 г. са изпили португалците (54 л), следвани от французите (51.8 л) и италианците (41.5 л). Тенденцията е към намаляване на консумацията на единица потребител. Французите например вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви  Жан-Мари Оран. Въпреки че са на пета позиция по консумирани обеми вино – 16.2 мхл, китайците изпиват едва 1.4 л годишно на човек.

Между 2015 и 2016 г. експортът на вино в световен мащаб намалява с 1.2% в обем до 104 млн. хл, но расте с 2% в стойност до 29 млрд. евро. Пазарът е силно интернационализиран. Докато преди 10 години 25% от виното се изнасяше,  през 2017 г. вече 43% от него са предназначени за износ. Средната стойност на литър показва тенденция на постоянен растеж от 2009 г., което показва, че се търсят все по-качествени вина. По вид опаковки износът на бутилирано вино запазва стабилни нива през последните 4 години, а при наливното се забелязва малък спад от 4%, но тази група се развива. Износът в бутилки се отнася за висококачествените стабилизирани вина, като чувствително расте и износът и на пенливи вина.

Най-големи износители на вино са Франция, Италия и Испания, на които се падат 55% от експорта в стойност на световния пазар. Най-големи количества вино през 2016 г. е внесла Германия (14.5 млн. хл). Голям растеж на импорта отбелязва Китай, като през 2016 г. в страната са реализирани с 15% повече чужди вина спрямо година по-рано. Така азиатската страна вече стана основен фактор за ръста на консумацията на вино по света. Топ пет на вносителите в стойност (САЩ, Великобритания, Германия, Китай и Канада) реализират половината от глобалния импорт.

Общо площите с лозя по света са 7.5 млн. ха. За периода 2000 – 2016 г. те намаляват в повечето европейски държави. Ръст се забелязва в Китай, Индия, Чили и Нова Зеландия, като в САЩ запазват размерите си. За периода най-голям растеж на произведените количества грозде има в Китай, Индия, Узбескистан и Чили, а най-голям спад отчитат Италия, Испания и Иран. От 2000 г. производството на грозде расте от 64.8 млн. т до 75.8 млн. т, с известни колебания заради климатични фактори. По данни на организацията производството на десертно грозде достига 27 милиона тона към 2014 г., което е със 71% повече спрямо 2000 г. Три държави произвеждат 50% от него. Това са Турция, Китай и Индия. През 2015 г. малко над 47% от гроздето е използвано за производство на вино, 35.8% за прясна консумация и 8% за стафиди.

Румен Порожанов „Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на  държавата“, заяви при откриването на  конгреса министъра на земеделието Румен Порожанов. По думите му форумът ще допринесе за оформянето на  бъдещите политики в сектора през следващите години, а присъствието на ключови гости ще засили интереса към българските вина.

Министърът на туризма Николина Ангелкова приветства участниците в конгреса и открои нарастващата значимост на българското винопроизводство в световен мащаб. Тя посочи, че страната ни води ефективна политика за позиционирането на България като значим туристически бранд.

За най-важното събитие в света на виното за годината в София пристигнаха представители от всички 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното – OIV. Сред участниците са и висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерти енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. Форумът продължава до 2 юни, като гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Делегатите

Откриването

Добави коментар

X