Безплатна доставка над 60 лв.

2018 – годината на вулканичните вина

2018 – годината на вулканичните вина

Осем са областите на планетата, където вулканичното винопроизводство процъфтява

Представете си лозя, засадени директно върху действащ вулкан. Модата на родените от пепелта и лавата вина не е просто маркетингов ход. Те имат необичайни вкусове и могат да изненадат дори опитни енофили.

Вулканичните почви съставляват само 1% от общата почвена покривка на Земята. Те не са особено плодородни – растителността трудно вирее върху комбинацията от пемза и пепел. Тази неблагоприятна за живите организми среда обаче през XIX век успява да защити европейските вулканични лозя от филоксерата, която унищожава голяма част от останалите насажденията в региона.

Представете си лозя, засадени директно върху действащ вулкан. Модата на родените от пепелта и лавата вина не е просто маркетингов ход. Те имат необичайни вкусове и могат даизненадат дори опитни енофили.

Вулканичните почви съставляват само 1% от общата почвена покривка на Земята. Те не са особено плодородни – растителността трудно вирее върху комбинацията от пемза и пепел. Тази неблагоприятна за живите организми среда обаче през XIX век успява да защити европейските вулканични лозя от филоксерата, която унищожава голяма част от останалите насажденията в региона.

Вулканичните почви са нееднородни. В тях може да преобладава лава, пемза, пепел, базалт или други компоненти. В зависимост от тези фактори вкусът и ароматът на виното се променят. Все пак могат да бъдат определени някои общи черти. Вулканичните вина се отличават със сложни и интригуващи вкусове. Те се характеризират с повишена киселинност и леко солен вкус. Вулканичните почви съдържат много вода, което придава на вината специална свежест и яркост на вкуса. Както в бялото, така и в червеното вино винаги се усещат нотки на дим и земя.

Модата на вулканичните вина е скорошна тенденция. Сомелиери от цял свят постепенно започват да изучават вкуса на вулканични сортове и да ги купуват за заведенията си. В глобалните лайфстайл мегаполиси като Ню Йорк този свеж полъх датира отпреди около две години. Канарските острови, които са един от най-големите производители на вулканични вина, отчитат увеличение в търсенето едва през 2017 г., когато продажбите на напитката извън региона скачат с 40%.

През март в Ню Йорк се проведе първата Международна конференция за вулканично вино, в която взеха участие повече от 40 винарски изби от цял свят. Тематични форуми, посветени на това вино се проведоха и на два престижни европейски панаира – Vinisud във Франция и ProWein в Германия. Канадският сомелиер Джон Сабо от своя страна, предусетил тренда, публикува книгата Volcanic Wines: Salt, Grit and Power, която можете да си купите от Amazon за 28 долара.

Осем са областите на планетата, където в момента вулканичното винопроизводство процъфтява.

Етна, Сицилия

Не е изненадващо, че Етна привлича вниманието на винопроизводителите – в края на краищата това е най-високият активен вулкан в Европа. Качеството на почвите тук е доста разнообразно. Те варират от базалтови до подзолисти. Възторгът на ценителите е насочен към Biondi Etna Rosso Outis 2014  – комбинация от нерело маскалезе и нерело капучо от югоизточните склонове на вулкана.

Photograph: Salvo Foti

Сомло, Унгария

Унгарските вулкани не са изригвали от няколко хиляди години, но са оставили след себе си значителни запаси от базалт. Един от тях е Сомло – кратер на угаснал вулкан, който сред местните хора е известен като “забравената шапка на Господ”. В тази област се произвеждат страхотни бели вина. Тук расте сортът джуфарк, който не се среща почти никъде другаде. Вулканичните почви придават на виното от този сорт силни минерални вкусове, подкрепени от добра киселинност и вторични цитрусови нотки.

Азорските острови, Португалия

Този вулканичен архипелаг се намира на 1600 км западно от Лисабон. На остров Пико лозята са оградени с черни базалтови плочи. Виното Arinto dos Açores на Azores Wine Company се произвежда от белия сорт аринто. Виното се характеризира с интензивна киселинност и свеж солен привкус.

Канарски острови, Испания

Височината на Тейде, най-големият вулкан на архипелага, надхвърля 3700 метра. Някои от лозята тук се отглеждат в процепите, образувани от стичащата се лава, а други – в малки кратери от черен базалт. Знаково за региона е червеното вино Envinate Benje Tinto, произведено от сорта листан прието, който се отглежда в подножието на вулкана. То се характеризира със свежи нотки на червени плодове, пикантен пипер и цветни аромати.

Кампания, Италия

Тук се намира един от най-опасните вулкани в света – Везувий, който последно изригва през 1944 г. Лозята се намират на 30 километра от него – в Ирпиния. Ако искате да се поглезите, можете да изберете Mastroberardino Naturalis Historia Taurasi 2009, произведено от характерния местен сорт алианико.

Санторини, Гърция

Лозята в този туристически рай на Егейско море са засадени върху пепел, пемза или вулканични скали. Ценителите не прапускат да опитат виното Hatzidakis Assyrtiko 2016, което се характеризира с интензивен, цитрусов аромат и дълбока минерализация. Това е едно от най-добрите бели вина на Санторини, което се произвежда изцяло от местни сортове грозде.

Соаве, Италия

Местният сорт гарганега се отглежда върху древните вулканични почви в региона на Соаве. От него се правят тежки бели вина с богат минерален вкус. Suavia Soave Classico Monte Carbonare 2015 ще ви зарадва със солени и лимонови нотки, както и с изключителната си киселинност.

Окръг Лейк, Калифорния

Последното изгриване на вулкана Конокти в Калифорния е отпреди 11 000 години. В резултат почвите в региона от тогава са богати на обсидиан и базалт. Любителите на каберне совиньон непременно трябва да опитат Obsidian Ridge Estate 2014  – тъмночервено вино с високо съдържание на танини и минерали.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X