Безплатна доставка над 60 лв.

8 интересни факта за виното, които трябва да знаете

8 интересни факта за виното, които трябва да знаете

1. Нов лидер в консумацията на червено вино

В световен мащаб най-големите консуматори на червено вино са китайците, но наистина малка държава е на първо място с бутилка на глава от населението

Китайците са изпили 155 милиона 9-литрови каси (12 бутилки) червено вино през 2013, изпреварвайки французите, чиято консумация намаляла с 18% до 150 милиона каси. Увеличаващата се популярност на червеното вино в Китай се дължи основно на факта, че червеното се счита за късметлииски цвят. Това символично суеверие комбинирано с добродетелите за здравето, карат китайците да грабват бутилка от рафта все по често. Може ли да познаете кои са най-големите производители на вино в света ? Италия може да е най-големият производител на вино, но италианците са само на 4-то място в нашият списък с консуматори под Франция и Португалия.

Когато става въпрос за най-големите консуматори на вино в САЩ са: Калифорния, Ню Йорк следвани от Флорида.

Франция все още пият повече вино (всички видове) на човек от китайците – 53 литра на глава от населението на година срещу 1,9 в Китай.

Все пак коя държава пие най-много вино на глава от населението? Ватиканците със 74 литра на глава от населението на година, което е около 99 бутилки по 750 мл. на година !

2. Трябва да благодарим на монасите за виното

Монашески ордени като Цисцериански и Бенедиктински са запазили и обновили изкуството на винопроизводството през Средновековието. Благодарение на изследванията си и неуморните усилия ние имаме такава винопроизводствена технология днес. Едно от най-известните в света пенливо вино Дом Периньон е кръстен на монах. Дом Пиер Периньон (1638-1715), един от първите защитници на биологичното производство на вино, експериментира с нови методи, подобрявайки успешно процеса на производство на вино. Неговите практики и техники се използват и днес.

3. Защо червеното вино е здравословно

Червените вина са известни със своето богато съдържание на богати антиоксиданти като полифенол и ресвератрол, които притежатав сърдечно-защитни ефекти и противоракови свойства. Ципата на грозда е особено богата на антиоксиданти. Тъй като червеното вино ферментира заедно с ципата, то има повече антиоксиданти от бялото вино, които се обработват без ципата.

4. Богата информация, която носи етикета

На етикетите на повечето европейски вина е оказан раойна, в който е произведено виното. Един много известен пример са червените вината от Бордо, на които е изписано, че е от раойна Бордо. Това означава, че виното принадлежни към Бордо бленда, които се състои от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пти Вердо, и в по-малък аспект Каременер и Малбел.
Вината от Новия Свят (главно извън Европа) почти винаги имат името на сорта на етикетка – например Мелник 55 от Долината на Струма.

 5. Виното е открито преди около 6,000 г. в Близкия Изток

ancient wine
Най-ранните находки на вино са открити в Иран, датиращи от Неолита (8500-4000 пр.н.е.). Най-старите доказателста за култивирано са открити в Грузия, датиращи от 7000-5000 пр.н.е. Предполага се зе напитката е ферментирала първоначално по погрешка. Естествените дрожди случайно влезнали в контакт с гроздовия сок, съхраняван в контейнери, превръщайки захарите на гроздето в алкохол. Изкуството на винопроизводството по-късно е усъвършенствана от египтяните и се разпространява из Средиземно море от гърци. Римляните го направили популярно в цяла Европа, а испанците, както и други европейци пренесли винапроизводството до Новия свят, Океания и Южна Африка.

6. Има хора, които се страхуват от вино

Влияние на виното
Да! Невероятно, има хора в света, които мразят вино и дори си има име – оенофобия.

7. Не се пълнее от виното

Виното не засяга талията ви изобщо за разлика от бирата, при която се образува до така нареченото “бирено коремче”. В действителност последните проучвания показват, че “жените, които редовно пият умерени количества алкохол, на обща стойност около едно питие на ден, имат близко 4,5 кг   по-малко телесни мазнини, отколкото жените, които не пият изобщо”. Експерти смятат, че калориите в алкохола не се метаболизират по същия начин, както калории от въглехидрати, мазнини и протеини. Така че, ако сте на път да започнете диета, за да отслабнете, тогава трябва да се вземе предвид възможността на чаша вино вместо шоколадов пудинг за десерт.

8. Да чукнеш чаши – древна традиция

Обичаят да чукнеш чаши с “наздраве” проилиза от древен Рим, където са използвали този метод, за да се подсигурят, че никой не се опитва да ги отрови (чукайки чашите част от питието се разлива от една чаша в друга). Тази традиция датира от още по-рано в древна Гърция – където домакина пие първата чаша вино, за да покаже на гостите си, че не се опитва да ги отрови.

Добави коментар

X