Безплатна доставка над 60 лв.

За седми път София ще е столица на балканското вино

За седми път София ще е столица на балканското вино

balkanski_winen_festival_2018Вече седем години Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC) се е превърнал в нарицателно за престиж и популярност на вината от региона, в това число на българските.

Всяка година интересът от страна както на международното жури, което и тази година е много силно с 4 Masters of Wine и 1 Master Sommelier, така и от страна на многобройните вносители, търговци, медии и винени любители, расте. Очакват се около 700 проби от 11 страни и това е рекорд до този момент. За първи път в журито ще има и истински благородник – граф Джон Умберто Салви MW, един от най-добрите специалисти по бордо вината в света. 

От тази година регламентът на BIWC е променен и вината ще се оценяват  по 100-точковата система (до момента оценяването беше извършвано по 20-балната система). Прибавя се и още един медал: DOUBLE GOLD, като един чудесен маркетингов инструмент за комуникация и като мост между златните медалисти и носителите на трофеи в различните категории.

Традиция е за Балканския винен фестивал да излиза с много силна съпътстваща програма. Тази година любителите на балканското вино ще имат възможността да посетят 5 майсторски класа, водени от международното жури.

  • “Бордо срещу български бордо блендове –  едно повторение на тейстинга от 1976?”,  лектор: Граф Джон Салви MW 

Един от най-интересните майсторски класове, в който единственият благородник сред носителите на титлата Master of Wine ще съпостави топ вина от Бордо с топ български бордо блендове.

  • “Турция през чашата на Иса Бал”, лектор: Иса Бал MS

За първи път в журито се включва Master Sommelier Иса Бал, който през 2008 година завоюва титлата “Най-добър сомелиер на Европа” на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на балканското вино.

  • “Лятно вино от Атика: Саватиано – новият гръцки тренд”, лектор:  Константинос Лазаракис MW, председател на BIWC

Един малко познат у нас бял сорт Саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни, ще бъде представен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

  • “Eлегантен, но и мощен: Запознайте се със сръбския Прокупац”, лектор: Игор Лукович

Игор Лукович е сред най-известните имена на сръбското вино, който тази година ще представи най-добрите вина  от местния червен сорт Прокупац, който ще допадне много на любителите на регион Бургундия.

  • “9 ½ Пино ноар-а от България”, лектор: Марин Атанасов

И една българска гордост – българските пино ноари, преставени от сомелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените Щати, Мaрин Атанасов.

И тази година Балканският винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancerкоето наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фланелка и ще отправят своето послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фланелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.

Повече информация за събитието и всички новини около него може да намерите на сайта на BIWC: www.balkanswine.eu

Добави коментар

X