Безплатна доставка над 60 лв.

Ще отглеждаме ли лозя в Аляска

Ще отглеждаме ли лозя в Аляска

Измененията в климата променят драстично условията за винопроизводство, стана ясно на конференция по време на Vinexpo в Бордо

Климатичните промени са голямо предизвикателство за винопроизводителите и колкото повече нарастват температурите, толкова по-високи стават разходите за адаптиране на сектора към новите условия. Докато някои винени компании са поставили проблемите на околната среда и редуцирането на въглеродните емисии в центъра на своята производствена политика, много други все още не са осъзнали колко драстично новата ситуация може да повлияе върху качеството на техните вина. Това бе един от ключовите изводи на конференцията, посветена на измененията в климата и връзката на лозаро-винарската индустрия с проблема, която съпътстваше международното изложение Vinexpo в Бордо.

Според Джон Холдрен, професор по екология в Харвардския университет, винената индустрия трябва да предприеме действия за глобалното намаляване на риска от по-високите емисии на парниковите газове. Цитирайки изследване на Мозел и Тхач (2014, Wine Economics & Policy) Холдрен изтъкна, че лозята са частично податливи и на най-минималните климатични промени, особено при премиум винените сортове, и затова секторът трябва да вземе мерки в най-близко бъдеще.

Като една от причините за пасивността на винената индустрия към измененията в климата участниците в дискусията посочиха все още преобладаващото търсене от страна на потребителите на по-богати и по-зрели вина, които се формират при по-високите температури.

Друга причина е, че много винопроизводители са предприели индивидуални стъпки да елиминират въздействието на по-топлите лета и да запазят свежестта и киселинността на своите продукти. За тази цел те се преориентират се към по-студените райони за отглеждане на своите лозя, повишават нивото на органичните вещества, които задържат вода в почвата, намаляват или спират използването на пестициди и препарати срещу вредители по лозята, за да стимулират естественото фито- и биоразнообразие.

Ефектите от климатичните промени варират и зависят от многобройни фактори, но най-силно върху винопроизводството влияят по-високите температури, като въздействието им се определя от нарастването на средните температури, по-дългите и горещи топлинни вълни, по-продължителните и чести засушавания, по-екстремните градушки и проливни дъждове и увеличаването на вредителите и патогените. Комбинацията от тези фактори влошава качеството на гроздето, повишава разходите за отглеждане на лозята и променя географските граници, подходящи за процъфтяването на премиум винените сортове, отбеляза Холдрен.

Позоваавйки се на друго изследване (2013, National Academy of Sciences) той каза, че подходящите за развитие на лозарството площи се очаква да намалеят с от 25% до 73% до 2050 г. при сценарий, при който емисиите парникови газове и тяхната концентрация нарастват по естествен път във времето. В случай, че се реализират някакви мерки за ограничаването им, площите ще се редуцират с от 19% до 62% за същия период.

Резултатът по отношение на виното ще бъде – презрели плодови аромати и вкусове, ниска киселинност, високи захари, висок алкохол и препечени вкусове. И докато въздействието ще варира с повишаване на средната температура, някои региони ще просперират, а други ще западат. По думите на Холдрен от екстремните ситуации, които се увеличават по-бързо от температурите, ще страдат всички. В същото време адаптирането към климатичните промени ще доведе и до повишен разход на вода и употреба на пестициди.

Усилия за намаляване на емисиите

„Загубихме цялата си реколта в Чили, заради горските пожари, а 20% от продукцията ни в Испания измръзна заради късните студове“, посочи друг участник в конференцята – Мигел Торес от Bodegas Torres. Компанията инвестира 11% от печалбата си (или около 12 милиона евро) в инициативи, свързани с измененията в климата, като използва различни методи за намаляване на въглеродния отпечатък на „Бодега“ и по-ефективното оползотворяване на ресурсите, например рециклиране, събиране на дъждовна вода и др., а чрез соларни панели и инсталации за биомаса са намалили енергийните си разходи с до 25%. Целта на компанията е да редуцира въглеродните си емисии с 30% до 2020 (спрямо 2008), като към 2016 вече е отчела 16% спад.

Гая Гаджа, говорител и съсобственик на една от най-известните тоскански винарни, обясни, че нейната компания се фокусира върху инициативи за увеличаване на разнообразието от лозя, треви и насекоми в площите с лозови насаждения. Целта е да се подсили устойчивостта на лозата, да се намалят рисковете, свързани с монокултурата и да се избегне всякакъв пестициден контрол. Винарната също така изпробва нови техники за задържане на влажността в почвата, за намаляване на пестицидната  популация и т.н.

В контраст с усилията на Мигел Торес и Гоя Гаджа, които по същество са израз на индивидуално предприети мерки, Катрин Хол (която управлява HALL Wines в Напа, Калифорния) представи поредица от инициативи за борба с климатичните промени, разработени на регионално ниво от Асоциацията на винарите от Долината Напа.

Една от целите на организацията е да включи всички винарни от областта в програма за сертифициране на зелена Напа до 2020. По думите на Хол настоящата липса на национална палитика, намерила израз в отдръпването на президента Доналд Тръмп от Парижката конвенция за климатични промени, е компенсирана от локални инициативи на асоциации и регионални дружества.

Политиците се оттеглят

Попитан за бъдещето, Мигел Торес  посочи, че климатичните промени вече не са на политически дневен ред. Той каза, че нито един от кандидатите на последните избори в Испания не е предлагал начини за справяне с проблема. Той не е оптимист, защото въпреки усилията си, досега  не е постигнал успех в изграждането на консенсус по въпроса сред испанските, чилийските и европейските винопроизводители. Гаджа е също толкова скептична по отношение създаването на обединен фронт сред италианските винопроизводители.

Най-големият мит е, че избираме между успешна икономика и по-добра околна среда, истината е, че зеленият бизнес е пътят към по-силната икономика, каза Холдерн. Стъпките, които предприемат отделни винарски компании за подобряване на своето устойчиво развитие заслужават да бъдат аплодирани, но производителите трябва да търсят сътрудничество в тази посока на по-широка регионална база, изтъкна в заключение той.

climate-change

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X