Безплатна доставка над 60 лв.

Concours Mondial de Bruxelles започва на 5 май в Испания

Concours Mondial de Bruxelles започва на 5 май в Испания

България е сред топ 10 на държавите, подали най-много мостри за световния конкурс тази година

Поредното 24-то издание на Concours Mondial de Bruxelles (CMB) започва на 5 май във Валядолид и ще продължи до 7 май. За медали тази година ще се състезават 9080 вина от 50 държави. Вината ще оценяват 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от цял свят. Две нови категории – за стара реколта и за органични вина, се представят за първи път през 20017 г.

България е сред тcmb-infographie-samplesоп 10 на държавите, подали най-много мостри за конкурса тази година. Нареждаме се на седмо място, със 146 мостри, след най-големите страни – производителки в света: Франция, Испания, Италия, Португалия, Чили, Китай и Южна Африка. След нас в класацията остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Швейцария, Гърция и Словакия“, коментира Меглена Михова от Probegex.

В тазгодишния конкрус ще участват 38 български винопроизводители. Те ще представят страната ни както с вино от чуждестранни сортове , така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще се включат и български биовина.

България е единствената страна в Източна Европа, която три поредни години участва с толкова много мостри в мондиала. За сравнение преди пет години страната ни е била на 16 място, като е представила 48 вина на 7 производители.

Франция продължава да бъде водещ участник в CMB и през 2017 година, въпреки че производството и консумацията на вино в страната през 2016 спрямо 2015 г. са се понижили. Домакинът Испания  се нарежда на второ място по брой на подадените мостри, малко над 2000 броя, което е с 25% повече спрямо миналата година.

Със 112.5% са се увеличили мострите от Китай тази година в сравнение с 2016, и с близо 250% спрямо 2015 г. Причината е, че медалите от CMB се оценяват много високо там. „Някои китайски дистрибутори изискват едно вино да е спечелило медал от международно състезание, за да го добавят в портфолиото си“, коментира Томас Костенобъл, изпълнителен директор на CMB. „Производството и консумацията на вино в Китай се покачват непрекъснато. Според Международната организация по лозата и виното страната е втора по площ на лозови насаждения, изпреварва я единствено Испания“, допълва той.

За първи път в Concours Mondial de Bruxelles тази година участват държавите Азербейджан и Андора.

cmb-infographie-organic winesПодадените тази година  мостри на органични вина и вина от стари реколти са с 80% повече в сравнение с последните три години, посочват организаторите. Според Томас Костенобъл популярността на тези типове вино се дължи на големия интерес на потребителите към тях.

Резултатите от CMB 2017 ще бъдат обявени седмица след конкурса онлайн на адрес:  http://results.concoursmondial.com.

Припомняме, че през миналата година домакин на CMB 2016 г. беше Пловдив. В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от България, с 257 мостри. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold).

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните характеристики на конкурса.

Добави коментар

X