Безплатна доставка над 60 лв.

Icewine (снежно вино): гордостта на канадските винопроизводители

Icewine (снежно вино): гордостта на канадските винопроизводители

Снежно вино от Германия, Австрия или Канада

Опитвали ли сте някога снежно вино? Не това, което е замръзнало в хладилника, а Eiswein или Icewine – в зависимост от страната, в която сте попаднали на тази особена напитка – Германия, Австрия или Канада. Всъщност и трите държави смятат себе си за родина на айсвиното. Ако се съди по мащабите на производство обаче с най-голямо основание е Канада. Канадците се отнасят към снежното вино с такова уважение, с каквото французите към любимото си Божоле. Ежегодният Niagara Icewine Festival, който продължава цели десет дни, потвърждава това. Той е най-голямото в света събитие, посветено на удивителното златисто снежно вино, което вече се е наложило като една от канадските забележителности, наред с кленовия сироп.

От гледна точка на винопроизводителите именно снежното вино е пример за отлична напитка, произведена от напълно узряло грозде с максимална концентрация на захар и минимум вода.

Канада едва в началото на 2000 г. става най-големият в света производител на снежно вино. Дотогава лидерството държи Германия с Еiswein.

Канадското Icewine обикновено се свързва с имената на немски емигранти, а стартът на производството на това вино в промишлени количества – с комичен случай.

Раждането на Снежното вино

В долината Оканаган (провинция Британска Колумбия) емигрантът от Германия Валтер Хайнъл (Walter Hainle) решава през 1972 г. да не изхвърли похабената замръзнала реколта от грозде, а да се опита да направи вино от нея. Резултатът надминал всички очаквания и така най-неочаквано се получил първия Ice wine в страната. Така станало ясно, че климатът на Канада е идеален за това производство.

Идеята се прехвърлила и на другия край – в Онтарио. Там първата експериментална партида била произведена от винопроизводителя TG Bright през 1979 г., но избата на станала пионер в региона, защото собственикът й складирал цялото количество в собственото си мазе, толкова му харесало виното, че не можел да се раздели с него.

Фестивал на леденото вино 2013 InniskillinЧак през 1984 г. винзаводът Inniskillin, основан от австриеца Карл Кайзер (Karl Kaiser) и италианеца Доналд Жиралдо (Donald Ziraldo), започва пръв да произвежда снежно вино с комерсиална цел. Климатът в района на Ниагара много прилича на този в Германия, Бургундия, Нова Зеландия, и е не по-малко подходящ за винопроизводство. Първото снежно вино под марката Inniskillin е произведено от сорта Видал и се нарича Eiswein. Едва по-късно, когато канадското вино излиза на световния пазар, се появява английското название Icewine.

Днес снежното вино традиционно се произвежда в Британска Колумбия, Онтарио, а в по-ново време – и на юг, в Квебек и Нова Шотландия.

Както стана ясно, за производството на снежно вино трябва специален климат, следователно цената му не е толкова ниска. Освен това брането на замръзналата реколта става само ръчно, което също повишава стойността му.

Снежното вино се бере през нощта на минусови температури

През нощта на гроздобера винопроизводителите излизат на лозето с цялото си семейство, въоръжени с фенери и дебели ръкавици. Събраното грозде веднага отива под пресата, докато водата не се е разтопила, за да се получи чист гроздов сок. За да постигнат това, винопроизводителите имат само два часа. А за производството на една половинлитрова бутилка са необходими 15 кг грозде.

Европейските ледени вина могат да се намерят за около $45 за бутилка. В Канада този продукт струва по-евтино – към    $23 бутилката. Но цената на редките снежни вина може да стигне и няколко хиляди долара.

Най-доброто снежно вино се произвежда от грозде, замразено по естествен път. Много важно е да се намери балансът между захарността и киселинността на вкуса. Снежните вина са сладки поради специфичния характер на производството им. Но в тях има и естествена киселинност, която при добрите снежни вина хармонира със сладкия вкус.

Сред най-известните канадски вина от тази категория са Inniskillin 2002 Oak Aged Vidal Icewine. В Канада има и пенливо ледено вино, винифицирано през 1988 г.

Канада е най-големият доставчик на снежно вино в света, но не и единственият. То се произвежда и в Германия, Австрия, Хърватия, Люксембург, Словения, Чехия, Унгария, Румъния, Швейцария и САЩ. Но ако съберем производството на всички изброени страни, получаваме обеми по-малки от тези на канадските винопроизводители.

Германската ледена сага

Ледено вино събиране на Ризлинг гроздовеАко се вярва на немската версия, в Германия снежно вино не било измислено случайно. Практичните германци отдавна открили големия потенциал на виното от замръзнало грозде. Те оставяли гроздето на лозето до появата на благородна плесен (botrytis cinerea). Тя изтегля водата, при което виното става тежко, обемно, наситено, с богати екзотични нюанси с привкус на луксозни пури и катран. Именно плесента допринася за необичайната сила на виното, при това не непременно сладко на вкус, например Spätlese. Колкото по-късно е събрано гроздето, толкова по-високо е качеството на виното.

Снежно вино само от Ризлинг

Ако канадците правят своето айсвино главно от дебелокожото грозде от сорта Видал, то в Европа снежното вино се произвежда от сорта Ризлинг, традиционно в региона Мозел-Саар-Рувер, и от сорта Гевюрцтраминер, който се култивира в Бургенланд, Австрия.

В Германия само немско и австрийско “снежно вино”

Ледено виноВ Германия в магазините не може да се намери канадско снежно вино. Причината е, че местните производители са защитени от закон, който позволява като „снежно вино” вино да се продава само произведеното в Германия или Австрия. Това не е съвсем в интерес на местния потребител. Проблемът не е в качеството на немските и австрийските вина – то е много високо, а в съотношението цена-качество. Дори с транспортните разходи канадското снежно вино излиза по-евтино. Канадските винопроизводители не страдат особено от това ограничение. Снежното им вино е изключително добре прието на световния пазар, а Азия направо го обожава. Освен това не цяла Европа се съобразява с интересите на Германия и Австрия. Скандинавските страни спокойно си купуват канадско айсвино, то не е рядкост и в магазините във Франция, да не говорим за ресторантите.

Интересното е, че през последните години към производителите на Icewine се присъедини и САЩ. Там няма подходящ климат за този тип производство, но американците са намерили най-лесното решение – просто замразяват гроздето в големи хладилни камери. Резултатът разбира се съответства на технологията, но това за американските винопроизводители е само подробност на фона на бързо растящите приходи, които им носи този бизнес

Добави коментар

X