Безплатна доставка над 60 лв.

Балкански ритми и вино на „Орбелус Ритъм & Вино 2018“

Балкански ритми и вино на „Орбелус Ритъм & Вино 2018“

OrbelusСлед първото успешно издание на „Орбелус Ритъм & Вино“ ще има и второ – на 12 и 13 май. Балканският пролетен фестивал ще обедини отново ритмите, виното и красотата на природата на пограничните земи между България, Гърция и Македония.

Три виртуозни трио-групи от три страни ще ни представят виждането си за преплитането на етно музиката с джаза.

BIG1371037780teodosi-spasovТеодосий Спасов и неговият необикновен стил, синтезиращ в себе си традиционен фолклор, джаз и класическа музика, е добре познат на българската публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), „Музикант на годината“ (1997) и (2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, отличие за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Има издадени над 20 компакт-диска със солови изпълнения и с различни музикални формации. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

1-3Влатко Стефановски и неговата акустична китара събират хиляди фенове по света. Уникалният му стил на свирене показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума. Следват изключително успешни солови албуми, а днес популярността му е световна. Многобройните му съвместни изяви включват реномирани имена като Лондонския симфоничен оркестър, Лайпцигския симфоничен оркестър, Филхармонията на Монте Карло, оркестър „Tonkunstler“, Виена, оркестър „Симфониета“, София, Словенската филхармония и много други.

thanos-stavridisТанос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Централна Македония, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на „Аристотел Университет“ в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в консерваториите на Атина и Солун. Един от основателите е на Асоциацията „Приятели на джаза“ и на Гръцката асоциация на учителите по акордеон. В началото на 2017 е номиниран за наградата на Немската музикална критика в категорията „Световна музика“.

Любителите на интересни винени изживявания ще имат възможност да дегустират и непознати винени сортове. Долината на Струма е уникална със своята природа и почви. Тук, в това кътче на България, е единственото място, където средиземноморският климат, заедно с песъкливите почви на мелнишкия регион и седемте планини, които обграждат региона, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино като ранна мелнишка лоза (Мелник 55), широка мелнишка лоза и сандански мискет.

Изба „Орбелус“, освен че е първата биосертифицирана винарна в България, е и една от първите, които се посвещава активно на локалните сортове. Освен едносортовият Мелник 55, често вината й са купажи в традиционен бълграски бордо вариант: френски в партньорство с локални, за да акцентират върху нюансите на автентичния тероар.

Друг местен сорт, с който ще ни изненада гръцката изба „Хадживаритис“, е негоска. Той е изключително рядък и се отглежда главно в района на Гуменица, северна Гърция. Често се купажира с другия локален специалитет ксиномавро. Името Негоска вероятно идва от Негуш, както е бил кръстен съседния град Науса. Днес негоска е изчезващ сорт, който може да се намери само в полите на планината Пайко. С неговата умерена киселинност и танини, плодовост и шоколадови нотки, той играе прекрасна поддържащата роля за ксиномавро купажите, а освен това от него се правят уникални розета.

„Изба Хадживаритис“, която е една от малкото, посветили се на сорта, принадлежи официално към тероара на PDO Goumenissa. Евангелиос Хадживаритис и съпругата му произвеждат на 12 хектара изцяло органично грозде от негоска, асиртико, родитис, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон, а избата официално е открита през 2007, когато е и първата реколта.

Македония и „Стоби“ ще ни представят един истински символ на балканското вино: вранец. Това е сорт, който исторически произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заема около 60% от насажденията на червени сортове в страната и 50% от тези на Стоби. Вранец, което означава „черен жребец“, напълно отговаря на името си: вината са диви, необуздани, балкански. В комбинация с локалните дъбови бъчви и ароматите на вишни, горски плодове, листа и шума обаче сортът показва истинските си качества: силно, плътно и свободолюбиво червено вино, шедьовър на македонската винена сцена.

„Стоби“ е най-новата и модерна македонска винарна, която се намира в Тиквеш, община Градско. На около 12.000 хектара, което е около 1/3 от всички насаждения в цяла Македония, избата отглежда типични за региона сортове, както и много интернационални. Тероарът е уникален, заради факта, че винарната се намира на границата между средиземноморския и умереноконтиненталния климат. Избата е известна с това, че произвежда специфчни, висококачествени, но достъпни вина.

Второто издание на „Орбелус Ритъм & Вино“ започва на 12 май, събота, от 18.00 часа пред винарска изба „Орбелус“, с. Кромидово., а на 13 май, неделя от 10 часа до 15 часа можете да избирате между посещение на избата, дегустации или пикник сред лозята.

ПРОГРАМА

12 май 2018 (събота):

  • Музика

Теодосий Спасов ТРИО (България) Танос Ставридис ТРИО (Гърция) Влатко Стефановски ТРИО (Република Македония)

Вход: 15 лв. с осигурен транспорт до мястото на събитието

  • Вино

Избите “Орбелус”, “Стоби” и “Хадживаритис” ще покажат автентичността на вината от региона. Мелник, Вранец и Негоска са само част от сортовете, които ще можете да дегустирате.

  • Място

Впечатляващата изба-бъчва на „Орбелус“ ви очаква на 13 май от 16.00 ч. нататък.

Адресът е: село Кромидово, община Петрич, област Благоевград.

Координати: N – 41°26’765, E – 23°21’620

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Добави коментар

X