Безплатна доставка над 60 лв.

Българското вино – традиция и топли вкусове

Българското вино – традиция и топли вкусове

Салонът на виното ще представи вина от всички български региони

И тази година по време на традиционните изложения за храни и напитки – Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре, които ще се проведат от 8 до 11 ноември, българското вино ще заеме своето почетно място в залите на Интер Експо Център.

Посетителите ще могат да се насладят на вина от различни български винени региони – със специфична нотка, сътворена от топлината на юга, с въздушните вкусове на ветровития север, с морския привкус на черноморския регион или загадъчния аромат на южните вина.

Вината на Сандански

Регионът ще бъде представен от няколко изби, сред които VIA VERDE. Избата отглежда лозя от класически сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Мускат Отонел, както и емблематичните за района Сандански мискет, Ранна мелнишка лоза и Керацуда. От винарната планират да разширят насажденията си с по-екзотични сортове, които биха представили тероара в една по-различна светлина. VIA VERDE ще предложат серията Motif, която се отличава с чистосортовите бутикови вина, произведени в лимитирани партиди от най-доброто грозде за съответната реколта. Motif е отражение на идеята за виното като изкуство и сортовете като основен инструмент за създаването му.

РупелВ изложението ще вземе участие и най-югозападната изба в България – „Рупел“, която следва традицията, заложена в гените на поколения винари от древни времена – да се създават добри вина, в модерен стил и със сетивно въздействие. Избата ще покаже новите си вина от серията SPANCHA. Вината са млади, от реколта 2016, без дъб, с бистри и искрящи цветове и изключително плодови аромати. От „Рупел“ ще предложат едно сортово и две купажни вина от необичайни за нашите географски ширини сортове като Санджовезе и Небиоло. Името на серията е вдъхновено от старото име на село Долно Спанчево, където се намира винарската изба. Историята разказва, че преди много години в това селище се заселва испански благородник – рицар, който засажда първите лозя и дава име на селото Spancha.

Море и вино

Черноморският регион ще бъде представен от винарна „Страцин“, разположена в Поморийския регион, известен със своите традиции във винопроизводството. Избата разполага със собствени лозя в район, характерен с благоприятните си климатични условия. В резултат на това вината на избата са с отлични качества, облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн. Избата се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае със съвременните тенденции от цял свят, които да доведат до раждането на нови и интересни вина.

Виното на Севера

Философията на винопроизводство на „ЛВК – Винпром Търговище“ е да произвежда вино от световна класа с характерна плодова основа, използвайки модерни технологии, и все пак запазвайки отличителния му български характер. Гроздето е внимателно подбрано от лозя по билата на Подбалкана. Вината са пивки, с меки плодови вкусове и изискана  консистенция. Тайната от една страна е в специфичните климатични условия на Северния лозаро-винарски район, и от друга – в многовековната традиция, съчетала наука и техника, с умението на технологичния екип в производството на качествени бели и червени вина.

„Винпром Русе“ също следва дългогодишните традиции във винопроизводството, които надгражда с опита на енолозите и последните тенденции в изкуството на създаване на вино. Гъмзата, която ще бъде представена от винарната е от едноименния местен сорт,  разпространен основно във Видинско, Плевенско и района на Сухиндол. Чистосортовото вино от гъмза е търсено на пазара в Германия и Русия. Много добре гъмзата се купажира с мерло.

Bинapcĸa избa „Kaйнapджa“ ce нaмиpa в ceлo Kaйнapджa, cилиcтpeнcĸо, и е най-северозападната изба в България. Πpoизвeждaнитe от нея винa имaт cпeцифичeн вĸyc, блaгoдapeниe нa изпoлзвaнитe ĸaчecтвeни пpoдyĸти – oтличнo yзpялo гpoздe от copта Kaбepнe Сoвиньoн.

Югът

„Винзавод Асеновград“ ще представи основния сорт за региона Мавруд. Той е типичен български сорт, от който се произвеждат висококачествени червени вина. Получените продукти са с интензивен рубиненочервен цвят, богати на фенолни вещества, с добър баланс между киселини и танини и потенциал за стареене. Характерно за виното от Мавруд е дългият  живот в сравнение с вината, произведени от други сортове. Лозарството е един от най-старите поминъци в града. Няма съмнение, че траките са познавали лозата и виното и умело са ги култивирали.

Пазарджишкото вино е запазена марка на Южния винен регион. И тази година винарна  „Славовица“ ще вземе участие в международното изложение САЛОН НА ВИНОТО. На техния щанд ще могат да се дегустират розе, червени и бели качествени вина, произведени изцяло от грозде, расло в плодородната българска земя.

ДаробасДоброто вино идва от добрия плод, а той от древната земя на Ситалк, даряваща топлината на минералните си извори и неповторимите, пленителни аромати на Розовата долина, от мекия вятър и щедрото слънце на Южно-средногорското прихълмие. Така година след година, отгледани от грижовната човешка ръка, наливат сок плодовете от лозята на винарна „Даробас“. Розе „Светлана“, което ще могат да опитат посетителите на изложението, е сухо вино, произведено по специфична технология от елитен клон на сорт Каберне Совиньон, имащо наситенорозов цвят с карамелен оттенък. Виното предлага букет от нежни и възбуждащи аромати на праскови, летни плодове, цветя и билки от региона. Обло, с добра структура, сочен и осезаем плодов вкус, с усещане за свежа ягодова сладост, който продължава в елегантен финал.

Посетете САЛОН НА ВИНОТО, опитайте най-добрите вина и оставете сърцето само да избере коя част от българските винени региони ще го покорят в задаващия се зимен сезон. Виното сгрява душата и винаги се пие с добра компания.

Добави коментар

X