Безплатна доставка над 60 лв.

„Вила Винифера“ и нейните вина

„Вила Винифера“ и нейните вина

За да се наложим на чужди пазари, залагаме на сортове без аналог, като мавруд, рубин, тамянка, казва Димитър Кючуков, собственик и управител на избата

Сгушена в сърцето на Родопите, в с. Брестовица – селото с най-много винарски изби, което някои наричат столицата на виното, „Вила Винифера“ е място, което всеки ценител на качественото вино трябва да посети. Тук можете да опитате вина, ферментирали в огромни дървени линове, и други – произведени по технология „Нов свят“. Да научите от първо лице как се прави снежно вино, розе от мавруд, оранжево вино с аромат на рози и вино с добавени органични малини по време на ферментация. Интересното в случая е, че тези нестандартни и новаторски предложения стъпват на традиция, датираща от далечната 1936 г., когато известният търговец на вино Методи Хаджиянков създава избата. От тогава до днес тя не е спирала да работи и винаги като бутикова, за специални клиенти и гости, казва Димитър Кючуков, собственик и управител на „Вила Винифера“, която неговото семейство придобива през 1999 г.

Традицията „Дървени линове

Избата е една от малкото в България, които използват класическата технология за винопроизводство в огромни дървени съдове – линове за ферментация с обем до 25 тона, където се изсипва гроздовата каша. И бурната и тихата ферментация на червените вина става в тези съдове, които се наричат още бадеми. Специфичното при този метод е по-дългата ферментация, при която дървото взаимодейства с виното още от самото начало и му придава по-силен аромат и изключително богат букет, в резултат на което то се отличава с тръпчив и плътен вкус. Технологията не се ползва масово, защото е много трудоемка, обяснява Димитър. На всеки пет години линовете се подменят, като се изграждат на място, на ръка.

Макар да отглежда и други сортове, хитът на „Вила Винифера“ е маврудът. Концепцията на избата е да залага на българските сортове, с които иска да се отличи на чуждите пазари. Лозовите й насаждения от 500 дка се намират в региона на Брестовица. „Наблягаме на червените сортове, като от тях винифицираме мавруд, мерло, каберне совиньон, а от белите – мускат, шардоне, траминер“, казва Димитър.

По пътя на експериментите

Капацитетът на избата е 1000 тона годишно. Основните серии са King’s Wine , които са вина по технология тип „Нов свят“, и барел ферментит – червените вина, произведени в линове. Третата серия – Special wine collection, включва експерименталните проекти на избата –  снежно вино, розе от мавруд, бял мавруд, новата разработка с вкарването на листа от рози при ферментацията на мавруд. Миналата година по аналогичен начин екипът добавя органични малини по време на ферментация, за да постигне съответен аромат.

За да приложат технологията „Нов свят“, собствениците изпращат главния технолог на обучение първо в Нова Зеландия, а след това в Канада и САЩ, където пък се запознава и с технологията за производство на снежно вино.

Снежно и оранжево

Как се прави снежно вино? Първо трябва да завали сняг, от студа гроздето стафидира, след което веднага се бере, обяснява Димитър. Снежното вино е десертно вино, подобно на токайското. Във „Вила Винифера“ го правят от мавруд. Не всяка година обаче са налице подходящите климатични условия за винифицирането му.

Тази година избата за пръв път прави и оранжево вино, което е от сорта траминер, в две серии. Едната е резервоарна, в която няма участие на дървесина, а другата е барикова – отлежала половината в български дъб и половината във френски, и след това купажирана, за да даде повече структура на виното.

„Стремим се да предлагаме разнообразие от вина с интересни вкусове и различна степен на полезност. Колкото по-малко манипулации има във винопроизводството, толкова по-полезно е виното. Затова работим изцяло с натурални продукти“, изтъква мениджърът.

Посланици зад граница

Вината на „Вила Винифера“ са много добре приети на чужди пазари. Избата изнася активно за руския пазар, главно трапезни вина под бранда на един от тримата лицензирани вносители на вино в Русия. „Руснаците са отворени за нашите вина, но е много трудно да конкурираш едно българско мерло за 10 евро с едно френско на същата цена. Чисто от снобизъм потребителите избират френското. Затова залагаме на сортове, които нямат аналог – като мавруда, рубина, тамянката, и по този начин се стремим да се наложим на пазара.  Други наши експортни дестинации са Германия, Полша, Чехия и Холандия, където присъстваме със собствените си брандове“, казва управителят на „Вила Винифера“.

В България избата продава вината си в специализирани магазини в София, Пловдив, Бургас и Варна. Друг голям канал са корпоративните клиенти.

„Работим с руския Болшой театър, „Мазда България“ и други компании, които идват при нас, избират си дадено вино, съхраняват го и го брандират с техни етикети. Обикновено го използват за събития и подаръци“, отбелязва Димитър. От Болшой театър например са поръчали серия от три вина, на които върху етикетите присъстват първите им афиши – на „Кармен сюита”, „Иван Грозни” и „Жизел”. А самите вина са от мерло, шардоне и мавруд. „Мазда България“ пък традиционно поръчват мавруд, винаги когато пускат нов автомобил от серията Mazda 6.

Избата развива активно и винен туризъм. Предлага класически винен тур с проследяване на технологичния процес. В Брестовица има шест работещи изби и групите имат възможност да ги обикалят всичките и да опитат вината им. Няма друго село в България, което да има такова разнообразие от винарни, които работят по различни технологии и правят различни качествени вина, смята Димитър.

По думите му интересът на българските потребители към виното също расте. „Преди хората търсеха по-скоро ефекта от алкохола, отколкото удоволствието от консумацията на вино. Но промяната вече е в ход“, убеден е управителят на „Вила Винифера“.

Ако искате да опитате вината на „Вилла Винифера“, заповядайте в нашия магазин на ул. „Шишман“ 19 в София, където можете да намерите продуктите на избата.

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X