Безплатна доставка над 60 лв.

Тънкости при съчетаването на вино и шоколад

Тънкости при съчетаването на вино и шоколад

Колкото по-голям е процентът на какаото в шоколада, толкова повече трябва да са танините във виното

Виното и шоколадът в много отношения си приличат. На първо място и двата продукта са забавни, изискани и чувствени. Общото между тях откриваме в омайващия им аромат, вкусът, в който всеки ценител може да улови нотки на сладост, горчивина или тръпчивост, в богатата гама от вкусови асоциации и лекия послевкус, който още няколко минути приятно вълнува рецепторите.

Смята се, че шоколадът най-добре се съчетава с чай, кафе или коняк. Малко хора знаят, че с виното той образува отлична партия, но само ако е подбрана хармоничната комбинация от ароматите и вкусовете на двата продукта.

Основното правило за постигане на хармония е комбинирането на вино и шоколад с една и съща интензивност на вкуса. По-леките вина са отличен акомпанимент към млечния шоколад,  а по-плътните и богати на танини вина идеално си подхождат с тъмните горчиви шоколади. Тоест, колкото по-голям е процентът на какаото в шоколада, толкова повече трябва да са танините във виното. При комбинирането на тъмен шоколад с по-леко вино с плодови нотки танините приглушават вкуса на виното и то се възприема като кисело и плоско.

Кои са тънкостите при съчетаването на двата продукта, обясниха по време на „Винария“ Катя Харискова от фирма „Пуратос“ и председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Те представиха четири селекции.

Бяло вино от сорта Совиньон блан, реколта 2016-та, бе съчетано с шоколад „Перу 64“, който е с 44-процентно съдържание на какао и аромат на цитрусови плодове. Класическото вино Пино ноар (2012) бе комбинирано с по-млечния шоколад „Еквадор 71“. Купажното вино от стари реколти (2010) Каберне Совиньон, Сан Дженовезе и Аликант Буше бе хармонично съчетано с вкуса на шоколада „Коста Рика 38“, който е с по-препечени какаови зърна. А десертното вино Ркацители (2008) бе предложено в комбинация с белия шоколад „Доменикана 31“.

Според специалистите пенливите вина от сортовете Шардоне и Мискет също чудесно се съчетават с белия шоколад. Те препоръчаха финият млечен шоколад да се комбинира с Пино ноар или с младо Мерло, а червените вина с пикантни нюанси – с тъмните и горчиви шоколади, които имат мощно въздействие върху сетивата. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-силно е усещането на танините, подчертаха презентаторите. Според тях при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните.

Как се дегустира шоколад:

Винената дегустация е нашата спортна дисциплина

Ако желаете да научите за нашите бъдещи спортни надпревари, драснете отдолу един имейл

Добави коментар

X