Безплатна доставка над 60 лв.

И замириса на вино и джинджифилови сладки

И замириса на вино и джинджифилови сладки

Коледната ни дегустация наближава – 17 декември, от 16 до 20.30 часа, във „ФотоСинтезис Арт център“

Цена на куверта – 15 лева.

DSC_1240

Замириса ли ви вече на Коледа? На подаръци под елхата, снежен човек в градината, джинджифилови сладки на масата, срещи с приятели и хубаво вино. На Коледа всички пътища водят у дома. Но преди това, след уморителния шопинг и суетенето около празничната подготовка, ви каним на чаша вино в уютната, заредена с коледни изненади обстановка на „Фотосинтезис“.

Подготвили сме специална селекция за празниците от класическите „класни“ Мерло, Каберне Совиньон и блендове с тяхно участие. Първо ще ги опитаме, а после можем да изберем с кои от тях да попълним празничните си запаси или пък да изненадаме приятели с оригинален подарък.
Приготвили сме също Специални вина за предстоящите Специални дни!

Датата на коледната ни дегустация е 17 декември, от 16 до 20.30 часа, във „Фотосинтезис Арт център“. Не се бавете и за участие се запишете! Весело настроение и винено изобилие си подарете!

А ето и традиционното ни инфо за сортовете, които ще дегустираме.

Каберне совиньон

cabernet-sauvignonНаричат Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) кралят на винените сортове. По популярност може да му съперничи само неговият  бордоски „колега“ Мерло. ДНК на Каберне Совиньона бе профилирано съвсем неотдавно – през 1997 г., и показа, че той се явява резултат от естествената кръстоска между основните сортове  в Бордо: Совиньон Блан и Каберне Фран. Повечето винени експерти са на мнение, че кръстосването е станало не по-рано от последните няколко века, което прави успехът на сорта още по-впечатляващ. От появата си в Бордо Каберне Совиньон  се разпространява в почти всички страни, които произвеждат вино. Днес той се явява ключов сорт в много първокласни винени региони на Новия свят, като Долината на Напа (Калифорния), Кунавара (Австралия) и и Долината Майпо (Чили).

Може да се посочат две основни причини за възхода на Каберне Совиньон. Първата се състои в много добрата приспособимост на сорта към различни климатични условия.  Не по-малко важна е втората – независимо от разнообразните условия, в които расте гроздето, виното от  Каберне Совиньона винаги има разпознаваем характер, съхранявайки способността си да отразява нюансите на тероара при умела винификация. Тази разпознаваемост и по-лесно позициониране на вината от Каберне Совиньон ги превръщат в предпочитан избор за винарските компании, които не са склонни да правят рисковани инвестиции.

Вината от Каберне са с плътно тяло, наситен цвят, с изобилие от високи киселини и танини, способстващи за отлежаване. Специфичният и разпознаваем аромат на касис, в по-хладни райони, може да бъде допълнен от нотки на зелена чушка, мента, евкалипт, а в по-топъл климат има по-плодов характер (на зрял плод, черна череша, сладко от касис). Чистият и силен аромат често се допълва от нотки на ванилия, кедър или кокос, идващи от контакта с нови дъбови бъчви. Отлежаването в бутилка води до заобляне на танините и развитие на сложен и комплексен аромат и вкус. Технологът може да определи стила на виното, вариращ от лек и свеж, по-стегнат и сух със средно тяло и богато на танини, дъбово каберне.

Мерло

merlot2Мерло (Merlot) е един от деветте международни сорта и втори по разпространение в света червен винен сорт. Всяка страна, демонстрираща амбиции във винопроизводството, прави вино от Мерло. Сортът е родом от Бордо. Името му се превежда от окситански (стария език на Южна Франция) като “млад кос” – може би заради красивите синьо-черни лози, или поради любовта на птиците да се хранят с неговите плодове.

Мерло преживява бум на своята популярност през 90-те години, когато потребителите изведнъж откриват за себе си възможност да се насладят на букет от вкусове и аромати, който не отстъпва Кабернето, но съдържащ се във вино с доста по-малко танини и забележително по-меко на вкус.

Потребителският интерес предизвиква вълна от нови насаждения с Мерло, често върху напълно неподходящи почви и региони. В резултат на пазара се появяват много вина „недоразумения“, богато ароматизирани с отлежаване в дъбови бъчви, в опит да се скрият крещящите им недостатъци. За щастие този период е изживян и днес мерлото, освен че е широко разпространо, се е наложило и като добре познат класически сорт, със сходни на Каберне Совиньон аромати и често объркван с каберне на слепи дегустации. В аромата и вкуса му най-често се откриват зрели черни плодове, касис, синя слива, акценти на шоколад или какао, понякога кожа. Вината от Мерло са с малко по-високи алкохолни нива, по-малко танинови, с ниски киселини, което ги прави по-меки, пивки и по-възприемчиви; облите му танини водят до по-ранното му съзряване.

Един любопитен факт

il-caberlotЧували ли сте за виното Каберло? То е направено от сорт, който е хибрид между Мерло и Каберне, открит от  италиянския агроном Ремиджо Бордини (Remigio Bordini). Този полумитичен хибриден сорт съществува в едно единствено имение в Тоската и се предлага само в магнум бутилки (1.5 л) с етикет „Il Caberlot“.

Блендът Бордо

Като бордо бленд (или бордо купаж) в началото са определяли което и да е съчетание от червени винени сортове, характерни за региона на Бордо. Смята се, че терминът е измислен от британските търговци на вино през 19 век, които са го използвали както по отношение на самите сортове, така и на вината, направени от тях.  Понятието никога не е било част от официални класификации и не се поставя на етикетите (макар че се среща на контраетикети и често се цитира от сомелиери и винени експерти). Интересното е, че в САЩ има подобен термин – Meritage (Меритидж), който не само е въведен законодателно, но и се явява регистрирана търговска марка.

Червените купажи Бордо са известни  със своя дълбок букет от аромати и мощна структура. В описаните аромати на тези вина често присъстват тъмни горски плодове, макар че останалата част на описанията обикновено е много разнообразна.

За задължителни съставки на червения бордо бленд се смятат Каберне совиньон и Мерло. Голяма част от купажите в региона на Бордо фактически се състоят само от тях. Допълват ги Каберне фран, Пти вердо и Малбек в разнообразни пропорции и комбинации. Процентът на различните сортове варира във всяко шато на Бордо. Като цяло в купажите преобладава сортът Мерло, следван доста по-назад от Каберне совиньон и още по-назад от Каберне фран. Процентно Пти вердо и Малбек имат минимално значение.

В стремително развиващия се винен свят употребата на понятието „бордо бленд“ също се променя, превръщайки се в полезна концепция, която дава възможност да се говори за вина в стил Бордо независимо от региона.

Гъвкавостта и услужливата неяснота са основните достойнства на понятието, но и неговата ахилесова пета.  Проблемът е, че ако се използва много широко, то смисълът ще се загуби, смятат експерти.  Може ли да се нарече бордоски блендът, в който са добавени сортовете  Зинфандел, Санджовезе или Сира? Без да се разчита на официална дефиниция, отговорът на този въпрос ще зависи единствено от консенсуса на тези, които използват словосъчетанието.

Стилът на червените вина тип Бордо е проникнал във всички винарски райони на планетата. Северна и Южна Америки, Австралия, ЮАР и Нова Зеландия – всяка страна има своите превъплъщения на бордоския бленд. България не прави изключение.

Какъв прочит на класиката са направили българските винопроизводители, ще научим на 17 декември, когато ще опитаме над 20 вина от Мерло, Каберне Совиньон и блендове от тях.

Добави коментар

X