Безплатна доставка над 60 лв.

Къде да празнуваме Трифон Зарезан 2017

Къде да празнуваме Трифон Зарезан 2017

Наблизажа 14 февруари – датата, на която празниците на виното и любовта съвпадат щастливо. За да ви улесним в избора на място, където да отбележите с настроение и много изпити чаши винената част на празника, се поразровихме в нета, разпитахме приятели и направихме списък на някои любопитни възможности.

“Шоколад, вино и любов” в Бургас

На 11 и 12 февруари в Експоцентър “Флора” в Бургас ще се проведе празничното изложение “Шоколад, вино и любов”. Организаторите обещават много изненади и зареждащи с настроение предложения, сред които богато разнообразие от сладки изкушения – луксозни и празнични бонбони, шоколади, десерти, както и вина, натурална козметика, сувенири и накити ръчно творчество.

Премиера на мюзикъла Казанова в Деня на любовта и виното в Стара Загора

На 14 февруари, от 19 часа, Държавна опера – Стара Загора ще представи за първи път мюзикъла „Казанова“ по музика на Георги Костов и текст на Юрий Дачев. Тъй като любовта е като хубавото вино и е навсякъде около нас, публиката ще бъде посрещната един час преди началото на спектакъла с чаша вино на фона на музика за любовта в изпълнение на трио „Анимато“.

Как в община Приморско ще празнуват Трифон Зарезан

И тази година жителите на община Приморско ще отбележат празника на виното – Трифон Зарезан едновременно с деня на любовта. Празничната програма на 14 февруари по всички населени места ще е съпроводена от зарязване на лозя, дегустации на вино с конкурсен характер, музика и забавления.

В Нови пазар избират най-добро домашно вино

Конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2016 г., ще се проведе на 10 февруари от 17:30 часа в ресторант в Нови пазар.

Набират домашно вино за конкурс в Генерал Тошево

Експертно жури ще определи най-добрите гроздови еликсири, като победителят ще бъде обявен на празника на лозарите и винарите „Трифон Зарезан“ на 14 февруари.

В Чирпан канят на фестивала “Вино и любов”

За шеста поредна година община Чирпан организира регионален празник “Вино и любов”, който ще се проведе на 10 февруари. На фестивала ще се представят винопроизводители от региона. Програмата включва възстановка на древния ритуал в чест на бога на виното Дионис и концерт на месни фолклорни групи.

Несебър се потапя в море от любов и вино

С няколко събития, посветени на празника на любовта и виното, ще бъде отбелязан 14 февруари в Несебър. Първата проява е пресъздаване на  ритуала „Зарязване на лозята“, след което доброто настроение продължава с концерт, в който ще участва ФФ „Българка“.  Малко по-късно ще бъде открита тематична изложба „Вино и любов“ на Дружеството на несебърските художници..

Русе посреща 14-ти февруари с арт салон “Любов и вино”

Третото издание на арт салона “Любов и вино” ще се състои в Русе от 31 януари до 23 февруари. Началото ще бъде поставено с изложба на карикатури на тема “Вино и любов”, на която ще се представят карикатуристи от цялата страна. След това публиката ще може да види постановката “Бел Ами” на Малък градски театър “Зад канала”. Програмата на арт салона включва театрални постановки от България, Румъния и Унгария, дни на испанското кино, на които ще бъдат представени пет филма, експозиция на театрални художници, литературно четене и др.

Вечер на виенското вино в ретро трамвай из софийските улици

retro tramvai

Всеки ден от 8 до 14 февруари софиянци и гостите на най-големия ни град ще могат поне за два часа – от 12 до 14 часа, да се почувстват като истински виенчани с безплатната разходка с “виенски” ретро трамвай. В него пътниците ще се возят безплатно  под звуците на оригинална виенска класическа музика и представяне на интересни факти за Виена. А финалът ще бъде ознаменуван с Вечер на виенското вино, която ще предложи дегустация на вина от общинската изба на австрийската столица в автентична обстановка и музика на живо – такива, каквито може да се видят и чуят в една истинска виенска винарна „хойриге”.

Състезание по търкаляне на бурета стягат за Трифон Зарезан в Сухиндол

barriques

Състезание по търкаляне на бурета ще се се проведе на 11 февруари на централния площад в Сухиндол. Ще се търкаля 225 литрово празно буре, тип барик. Кулминацията на празника ще е на 14 февруари, когато в храм “Св.Св. Петър и Павел” ще се проведе празнична Света литургия за благоденствието на община Сухиндол, след което ще бъдат зарязани лозята.

Майстори лозари от Добрич ще се състезават за най-добро домашно вино

Майстори лозари ще премерят сили в традиционния конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2016, организиран от Община Добрич и Къщата на виното в града. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари, навръх празника Трифон Зарезан, в 11 ч. в Етнографския комплекс „Старият Добрич”.

Конкурс за най-добро вино във Вълчидол

Един от най-хубавите български празници – Трифон Зарезан, ще бъде отпразнуван с различни инициативи във Вълчи дол. Една от тях е конкурс за най-качествено домашно вино. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 14 февруари. Ще бъде коронясан и „Цар на виното“ за 2017.

Карлово търси най-пивкото домашно вино

Конкурс за най-добро домашно вино обяви и община Карлово. Кой печели, ще стане ясно по време на тазгодишния празник Трифон Зарезан. Традиционно той се провежда в местността Бешбунар край Карлово и тази година ще бъде на 11 февруари. Домашните вина, класирани на първите три места, получават награди.

Първомай избира най-доброто вино

На 11 февруари в Първомай за тринадесети път ще се проведе Празник на виното и конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2016 година. Гости на празника ще бъдат посланици, представители на държавната власт, бизнеса, жители и гости на града.

Камено организира Фестивал на домашното вино

Община Камено организира Фестивал на виното и конкурс за най-добро домашно вино. Събитието е по случай Трифон Зарезан. Първият по рода си фестивал ще се проведе на площада в Камено от 12.00 часа, а от 11.00 часа на 14 февруари започва официално зарязване на лозята по стар български обичай.

Празник на виното в село Скалица

Празник на виното в село Скалица ще се проведе на 11 февруари 2017 г. Организатори са Община Тунджа, кметството и читалището. И тази година ще има традиционни конкурси за най-добър майстор на червено и бяло вино, както и за най-добър производител на гроздова ракия. Новото e конкурсът за литературна творба (стихотворение, есе, разказ) на тема „Вино и любов“.

Трифониада в Златоград

Двоен празник – на виното и любовта, ще бъде отбелязан в Етнографския комплекс в Златоград. Трифониадата, която се чества ежегодно около 14 февруари, и този път ще е съпроводена с песни, танци и вино. Тази година традиционното народно веселие ще се състои на 18 февруари 2017 г. от 11.00 часа в Стария град, където ще се проведе конкурс за излъчване на най-добрия местен производител на вино.

Празник на виното в Брестовица

Експозиция на карикатури на тема “Вино и усмивки” на пазарджишкия художник и карикатурист Константин Анастасов, която се организира във Влаховата къща в Брестовица, е една от проявите, с която ще бъде отбелязат Трифон Зарезан в селото, в което пет изби се готвят да празнуват. Изложбата ще бъде открита на 13 февруари, като на събитието ще свири мандолинната формация “Елена Генова”. Трифон Зарезан е голям празник за село Брестовица. Основният обред – зарязването на лозята, ще се извърши на 14 февруари и ще продължи с шествие, по време на което сред църковните хоругви тръгва цялото село.

Велики Преслав търси баш винар на годината

Общината във Велики Преслав обяви конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2016. Конкурсът е традиционен и се провежда в две категории – за бели и червени вина. Състезателните проби се приемат от 6 до 10 февруари, а името на победителите ще бъде съобщено в деня на празника 14 февруари.

Община Лясковец обявява традиционния си конкурс за най-хубаво домашно вино

Община Лясковец обявява традиционен конкурс по повод 14 февруари. Конкурсът “Най-хубаво домашно вино” ще се проведе на 13 февруари 2017 г. от 14.00 часа в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

“Златен грозд” в Мелник

Община Сандански и винопроизводителите от Мелнишкия регион се подготвят да посрещнат отново многобройните ценители на напитката на празника на мелнишкото вино “Златен грозд”. Празникът в чест на покровителя на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан тази година ще се състои на 11 и 12 февруари в Мелник. Според обичая празненствата ще започнат с ритуал по зарязването на лозята. Народна музика и танци, регионални ястия и гостоприемни домакини очакват всеки посетител. На площада отново ще представят за дегустация своята продукция местни професионални и домашни винопроизводители.

На Трифон Зарезан в Мелнишкия регион

Обща покана за празника Трифон Зарезан отправят винопроизводителите от Мелнишкия регион. Избите в района на Мелник, Петрич и Сандански ще отворят широко вратите си за посетители на 11 и 12 февруари.  Ще се предлагат турове и беседи из винарните, по време на които може да се научат интересни подробности за производството на вино, за местните и международните винени сортове, както и за хилядолетната винена историята и традиции в региона. Ще се лее много вино, а ритуалът по зарязването на лозята ще бъде придружен с фолклорни програми и много други изненади. Още…

Базар “Изкуство, вино, любов и шоколад” в София

Базарът ще се проведе на 4 и 5 февруари в зала “Европа” на Парк-хотел “Москва”, като и в двата дни ще посреща гости между 11 и 18:30 ч.

Пещера избира най-доброто червено вино край антична крепост

В Пещера отново се търси най-доброто вино, като коронацията на Царя на червения еликсир ще бъде направена в античната крепост “Перистера“ на хълма “Света Петка“. Проявата се организира от местната община и читалище “Развитие“ на 1 февруари – навръх празника на Свети Трифон Зарезан.

Фестивал на виното в село Делчево, община Гоце Делчев

Фестивалът е посветен на Трифон Зарезан, на виното и на любовта. Той ще се проведе на 4 и 5 февруари. По време на събитието ще има конкурс за най-добър винопроизводител и най-добър производител на ракия. Програмата включва още игри на кукери, зарязване на лозята в местността „Баира”, празнична програма на площада.

Конкурс ще определи най-доброто домашно вино в Елхово на 1 февруари

За поредна година в Елхово организират конкурс за най-добро домашно вино. Конкурсът ще се проведе на 1 февруари от 11.00 часа в местността „Лозята“ на беседка „Ловен кът“.

Кои винарни вече обявиха събитията си за празника

11 февруари – Трифон Зарезан във „Вила Мелник

11 февруари – Трифон Зарезан с „Орбелус“

11 февруари – Трифон Зарезан в „Орбелия“

11 февруари – Трифон Зарезан във винарска изба „Рупел“

18 февруари – Вино&Шоколад във „Вила Юстина“

Където и да решите да прекарате Трифон Зарезан 2017, екипът на  EnjoyWine ви пожелава едно невероятно винено приключение.

Добави коментар

X