Безплатна доставка над 60 лв.

На чаша вино в галерия „Фотосинтезис“

На чаша вино в галерия „Фотосинтезис“

Българският прочит на сортовете Сира и Каберне Фран показа отлични резултати

Комбинацията между въздействащите фотоистории, излъчващи посланията си от стените на „Фотосинтезис кафе“, и дегустацията на вина от интересните сортове Сира и Каберне Фран, се оказа очаквано добра. Под изпитателния поглед на странните „разноезични“ образи, заснети от фотографа пътешественик Мичел Канашкевич, вкусът на виното придоби сякаш по-дълбок и малко философски оттенък.

Изключително ароматни вина! Това бе може би коментарът, който чувахме най-често по време на дегустацията, посветена на българския прочит на двата сорта с обща родина Франция, която се проведе на 20 октомври във „Фотосинтезис арт център“. Бяхме подбрали вина на производители от различни краища на страната, всяко със свой специфичен тероар, и това разнообразие даде възможност на гостите ни да открият фаворитите си сред тях.

EnjywineCopyright   EnjywineCopyright

EnjywineCopyright

Освен като много ароматни вината от сорта Сира бяха оценени от дегустаторите и като много меки и приятни, без да са твърде дъбови, с разпознаваем сортов характер и елегантно, сочно тяло. Вариациите на Каберне фран, по-често представен в купажи, също заслужиха вниманието на виноценителите със сатенените си танини и фини ухания.

Или иначе казано – българският прочит на двата сорта е много добър. За това бяха категорични и енолозите сред гостите. Според тях и двата сорта имат голямо бъдеще в България, а резултатите от винифицирането им са на световно ниво. Установихме също, че при българския Каберне Фран има много добри попадения в направата на сортово вино, което не е типично за неговата родина Франция, където сортът обикновено е част от купажи.

Като цяло вината, които дегустирахме, показаха забележителна дълбочина и сериозност, които заслужават изцяло вниманието на ценителите. Отново благодарим на нашите приятели и партньори от избите „Братанови“, „Боровица“, „Вила Мелник“, „Вила Юстина“, „Загрей“, „Логодаж“, „Малката Звезда“, „Марвин“, „Меди Валей“, „Мидалидаре“, „Орбелус“, „Салла Естейт“, „Синтика“, „Шато Копса“ и „Ямантиеви“, за прекрасните вина, които направиха вечерта ни специална и запомняща се.

EnjywineCopyright

EnjywineCopyright

Добави коментар

X