Безплатна доставка над 60 лв.

Пино ноар VS Мавруд

Пино ноар VS Мавруд

Как се представи класическият френски сорт спрямо класическия български

Мавруд или Пино ноар! Противопоставихме ги като закачка към нашите приятели и гости, защото единият е българският сорт, на който националният ни винен бранд в процеса на своето изграждане залага най-много, а другият е широко представен на картата на света. И още – защото българският е малко див, но може би в това е неговият чар, а френският му опонент е култивиран в продължение на стотици години. Освен това Маврудът има шанс да расте в естествената си среда, а в България Пино ноарът е гост, който се опитва да се адаптира към новата за него обстановка.

Затова бе изключително любопитно да тестваме резултатите от това съперничество по време на есенната дегустация на EnjoyWine, която се проведе на 15 септември във „Фотосинтезис арт център“. Представихме 29 вина – 14 от сорта Мавруд и 15 от Пино ноар, преобладаващо от средния и високия ценови клас.

Интензивно обагрените в красиви рубиненочервени цветове Мавруди с интригуващи аромати и балансирана свежест спечелиха емоционалната оценка на нашите гости, донякъде повлияни от сантимент към българския сорт. Много от тях обаче признаха, че и при Пино ноар има неочаквано добри попадения. С изящните си цветове и плодови нюанси тези вина също намериха последователи.

Тук е мястото да кажем, че нашата цел е не да даваме професионални оценки на дегустираните вина, а да запознаем по-широка група от хора с актуалното състояние на българското винопроизводство, с постиженията на българските изби, които се представят все по-добре на световната винена сцена.

Още веднъж благодарим за прекрасните вина на нашите партньори от избите „Боровица“, „Братя Минкови“, „Вила Мелник“, „Вила Юстина“, „Винекс Славянци“, „Едоардо Миролио“, „Загрей“, „Карабунар“, „Малката Звезда“, „Марвин“, „Манастира“, „Меди Валей“, „Росиди“, „Салла Естейт“, „Шато Бургозоне“ и „Ямантиеви“. Продуктите, които те представят, ни изпълват с оптимизъм, че бъдещето на сектора ще бъде успешно и пълно с вълнуващи предизвикателство за ценителите на виното.

Подготвили сме още интересни дегустации. Следете винения календар на нашия сайт.

Добави коментар

X