Безплатна доставка над 60 лв.

Handmade серията вина на „Загрей“

Handmade серията вина на „Загрей“

Handmade серията вина на „Загрей“Проектът Handmade започва преди 2 години, когато собственикът на изба „Загрей“ Димитър Костадинов решава да направи занаятчийско вино. Идеята е да се произведат вина от грозде, отгледано по биодинамичен способ.  Биодинамичното земеделие се базира върху идеите на Рудолф Щайнер – австрийски философ, земеделец и човек със силно развита и духовност. Основният фокус той поставя върху лозето и методите на отглеждане на гроздето, а основната идея е, че здравето и качествата на гроздето са предпоставка за чистота и експресивност на ароматите във виното.

Следвайки тази философия, екипът на „Загрей“ отглежда лозята в максимално дива среда, на недостъпно и откъснато място, като следва лунния календар. Всички операции се следят много стриктно – рязане, бране, поливане. Водата трябва да е натурална, затоплена единствено от слънчевите лъчи. Насажденията не се обработват с химически вещества, не се използва дори и син камък.

Проектът не случайно се нарича Handmade, от винарна „Загрей“ са възприели изцяло ръчна обработка на гроздето, ръчно бране, винифициране лично от енолозите на избата, в много малки съдове. Броят бутилки за всяко вино е между 100 и 600.

Handmade Интересна подробност е, че за основа на логото на серията вина, служи рисунката на уличен художник от стария град в Пловдив.

Екипът на EnjoyWine имаше удоволствието да участва в специално организирана за него дегустация. Ето кои бяха дегустираните вина, представени като за професионалисти:

  • Вино 1, Handmade SB 2017 – Енолог Димитър Иванов

Лозе – до село Поляна, Ямбол. Серия от 120 бут., сулфитирано наполовина на конвенционално разрешените нива, пресовано в малък съд – вкаран инертен газ, отцеждане единствено от гравитачната сила. Алкохолна ферментация по класически способ. Алкохол 12.5 обемни процента.

  • Вино 2, Handmade Pamid 2017 – Енолог Димитър Иванов

Лозе – района на Първомай. 14 дни мацерация, алкохолна ферментация с диви дрожди, нефилтрирано. Алкохол 12 обемни процента. Серия от 240 бут.

  • Вино 3, Handmade Rose 2017 – Енолози – Таня Стефанова и Димитър Иванов

Лозе – мавруд от собствени лозя,. Ферментирало и отлежало 3 месеца в нови акациеви бъчви. Нефилтрирано. Алкохол 12.5 обемни проценти.

  • Вино 4, Handmade Mavrud 2017 – Енолог Гроздена Николова

Лозе – мавруд от собствени лозя, засушено за период от 20 дни в касетки от 2-3 кг. Алкохолна ферментация, протелкла в стари дървени каци. Open top способ на ферментиране. Използвани са два щама диви селектирани дрожди от собствени лозя. Нефилтрирано. Винифицирано без добавени сулфити. Алкохол 14.00 обемни процента. Серия от 230 бут.

  • Вино 5, Handmade Syrah 2017 – Енолог Таня Стефанова и Димитър Иванов.

Лозе – собствени лозя. Засушено за период от 30 дни в 2-3 кг съдове. Полусухо вино. Остатъчни захари 10 гр/л (кубичен дециметър). Ферментирало и отлежало в акациева бъчва. Самостоятелно спряла алкохолна ферментация. Нефилтрирано. Способ чрез култивирани дрожди. Алкохол 14.00 обемни процента. Серия от 616 бут.

Добави коментар

X