Безплатна доставка над 60 лв.

Розовата палитра на виното за сезон 2017

Розовата палитра на виното за сезон 2017

Над 30 розета опитаха гостите на EnjoyWine на дегустацията „Дискретният чар на розето“

EnjywineCopyright

Почти сто почитатели на розовото вино се събраха на 16 май в градината на „Фотосинтезис Арт Център“, за да опитат прекрасните розета на 23 български изби от всички региони на страната. Участниците в дегустацията имаха възможност да избират сред 34 вина своите фаворити за сезона. Всяко едно от предложените розета си спечели фенове, а общото впечатление е, че всяка следваща година „розовите“ импровизации на българските винопроизводители стават все по-добри и достойни за внимание дори на световните пазари.

Балгодарим за прекрасните вина на нашите приятели и партньори от избите „Боровица“, „Братанов“, „ВИ Варна“, „Вила Винифера“, „Вила Мелник“, „Вила Юстина“, „Загрей“, „Карабунар“, „Логодаж“, „Малката звезда“, „Манастира“, „Марвин“, „Марян“, „Меди Валей“, „Мидалидаре“, „Нисово“, „Орбелия“, „Орбелус“, „Присое“, „Рупел“, „Салла Естейт“, „Старо Оряхово“, „Шато Копса“. Можете да закупите продуктите им от магазин EnjoyWine на ул. „Шишман“ 19 в София.

И ПОБЕДИТЕЛЯТ Е…

В анкетата „Какво (не)знаем за розето“ се включиха 22 от нашите гости, като на всички въпроси правилно отговориха петима. Това са Боян Христов, Румяна Георгиева, Венета Стойкова, Нели Бориславова и Елена Величкова. Извиняваме се, че не успяхме да обявим печелившите на самото събитие. Истината е, че не ни се искаше да прекъсваме задушевните разговори в горната зала (за неприсъствалите – розетата бяха толкова много, че градината не ни стигна и се разпростряхме към втория етаж). Затова ще изтеглим на случаен принцип големия победител по време на следващото ни събитие – а то е съвсем скоро – на 23 май (отново вторник) в магазина ни на ул. „Шишман“ 19. Тогава ще представим историята и вината на новите ни партньори от изба „Рупел“. Късметлията, който ще обявим във Facebook, ще получи бутилка розе, а останалите четирима доказали се познавачи на розето – по една утешителна малка бутилчица с розово вино. Наградите могат да се вземат от магазина.

Ето и кратка информация за розето, в която се съдържат правилните отговори от анкетата:

Гроздовият сок, който се използва за направата на почти всички вина, е безцветен, независимо от това дали гроздето е червено или бяло. Това, което придава цвят на виното, е процесът настойване или т.н. мацерация, при която гроздовият сок се оставя в контакт с ципите на гроздето за определено време, при определени температурни условия.
Розетата се праватя от червено грозде. Във Франция и Испания е забранено при направата на розови вина да се смесват бели и червени вина, както и да се добавят оцветители. Качественият розов цвят трябва да се получи от червено грозде. Когато енологът реши да прави обаче blush вино, той го прави по един от двата начина: или остава гроздовия сок в контакт с ципите за около час, за да се добие определен розов нюанс, или купажира бяло вино с червено.
Много хора използват двата термина Розе и Blush едновременно, но всъщност има малка разлика. Всяко вино розе е произведено от гроздов сок, настоен с ципите на гроздето за определен период от време. Розе не се получава от бленд на бяло и червено вино, докато виното blush може да бъде полученo по този метод. И така, всички розета са blush вина, но не всички вина blush са розета. Розе е термин, описващ френска технология на правене на вина в цветовата гама от сиво розово до много тъмно розово, докато blush вината влизат в цветовата гама от много светло до средно розово.
Когато през 1976 г. американският писател на винени теми Джери Мийд посетил лозята “Мил Крийк” в окръг Сонома, винопроизводителят Чарлз Крек, първият, който засажда Каберне Совиньон в Калифорния, му дава да опита бледорозово вино, произведено от този сорт. На шега писателят предлага името “Cabernet Blush”, но по-късно винопроизводителят решава, че тази “шега” всъщност е добро предложение. Така през 1978 г. се ражда терминът “Blush”. Той се запазва главно за вината, продавани в Северна Америка, но се използва и в Европа.
Нюансите в цвета на розетата са многобройни – сьомга, праскова, охра, лучена люспа, личи, корал, шипка, бедро на уплашена нимфа, очи на яребица … Изследователският център на Прованс (Centre de Recherche et d’Experimentation sur le Vin Rose) е описал около 50 оттенъка на този цвят.

ВИНАТА, КОИТО ОПИТАХМЕ И КОИТО МОЖЕТЕ ДА СИ КУПИТЕ ОТ МАГАЗИНА

wines

Добави коментар

X