За сорта
Мискет сандански (Muscat Sandanski) е бял винен сорт грозде. Лозите се отличават със силен растеж. Технологичната зрелост на гроздето настъпва през второто десетдневие на септември.Селектиран е в България чрез кръстосването на сортовете Широка мелнишка лоза, Тамянка и Каберне совиньон, утвърден като нов сорт през 1979 г.
Лист
Листът е средно голям до голям ,петделен, средно нарязан , мъхнат.Петурата е мрежесто набръчкана от горе,с извита на долу периферия.
Грозд
Гроздът е средно голям (240 г.), цилиндрично-коничен.
Зърно
Зърната са средно едри (1,8 г.), овални. Кожицата е дебела, жълто-зелена, с характерни точици. Консистенцията е сочна, със силен мискетов аромат.
Лоза
Лозата развива дълбоки корени и черпи вода от долните слоеве на почвата. Тя не се нуждае от прекалено напояване, но водата ѝ е изключително важна. Трябва да се внимава обаче да не се прекалява с влагата, защото тя не би имала хубав ефект върху лозата. Недостигът на влага също се отразява твърде неблагоприятно, защото корените снабдяват растението с необходимите му хранителни вещества, когато са разтворени във вода. Най-голяма нужда от вода лозата изпитва по време на усиления растеж до след прецъфтяването, когато зърната започнат да наедряват.
Допълнителна информация
Гроздето е със 25.9% захарност, със сравнително висока киселинност (7.3 г/л), което е от голямо значение за приготвянето на висококачествени десертни и десертно-сладки мискетови вина, отличаващи се с пълнота и пивкост.