Безплатна доставка над 60 лв.

Източен регион

Източен регион

Черноморски

Морска вълна
Петя Дубарова

Дантели се диплят в моите нозе,

със страст и любов ме прегръщат,

изпълват със щастие моето сърце,

далече ме носят и връщат.

Разплела, разпуснала буйни коси,

вълната се хвърля в брега си

и в нейната песен морето шепти.

Тя носи загадка с дъха си —

дъха на безкрайното синьо море

със своята шир безгранична.

Все трепка красиво с прозрачни криле

вълната красива, обична.

Подрегиони

 • Северно Черноморие
 • Южно Черноморие
 • Разположение

  Черноморският район обхваща основно териториите около крайбрежието на Черно море, в дълбочина 20-30 kм на север, а на места до 50-70 kм. Билото на Стара планина разделя региона на два подрегиона - Северен и Южен.

  Black Sea
  Clouds

  Климат

  Наличието на черноморски бриз обуславя малко по-ниски температури в сравнение с вътрешността на страната и по-висока влажност. Характерно за северното черноморие е възможността за получаване на по-меки и заоблени бели вина, които въпреки сравнително леките тела, впечатляват с отличната си хармония. За разлика южното се отличава с бели вина със средно тяло и отглеждането на по-голямо разнообразие от червени сортове заради по-интензивното слънцегреене. лиматът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа. Северното Черноморие е с най-ниските стойности на валежи - 400-480 mm, докато Южното Черноморие е със стойности от 600-650 mm.

  Почви

  Основният тип почви тук са черноземни, смолници, канелени горски, сиви и тъмносиви карбонатни почви.

  Yield

  Добив

  Добивите от декар нормално не са високи, по-600-700 килограма, което дава възможност за производство на качествени фини бели вина и червени вина с по-меки тела.

  Отличителни белези

  Наличието на специфични за региона бели вина, които не могат да се намерят в други винени региони.

  Red Wine

  Червени сортове

  Червените сортове грозде в северното Черноморие са по-слабо разпространени отколкото в южното В северното черноморие може да се намерят Гъмза, Памид, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Евмолпия и Мерло. В южното черноморие освен изброените сортове има и Рубин и Сира.

  White Wine

  Бели сортове

  "В този район са разпространени предимно белите сортове грозде-български сортове - Гергана, Димят, Варненски мискет, Врачански мискет и Червен Мискет, Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Грюнер Велтлинер, Траминер, Пино Блан."

  Rose Wine

  Розови сортове

  Често в района се произвеждат отлични розови вина с меко тяло. С минимална технологична намеса може да се получи розе с по-леко тяло и ненатрапчиви аромати.

  Винарни

  Сортове

  X