Безплатна доставка над 60 лв.

Тамянка

Featured Image

За сорта

Тамянка – винен сорт грозде, с произход земите на Близкия изток – Сирия, Ирак, Египет, Иран и др.Тамянка е средно-ранен винен сорт. Узрява през първата половина на септември.

Лист

Листът е средно голям ,петделен,средно нарязан, с мрежесто набръчкана повърхност,отдолу - слабо четинест.Петурата е оърната на горе.

Грозд

Гроздът е средно голям (120-160 гр.), цилиндричен до цилиндрично-коничен, полусбит до сбит.

Зърно

Зърната са средни, сферични. Кожицата е дебела, ръждивожълта или златистожълта със загар, с характерни дребни черни точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус и силен тамянов привкус.

Лоза

Развива се добре на леки хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести или чакълести почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Средният добив от декар е около 800 – 1000 кг./дка.

Допълнителна информация

Гроздето натрупва много захари – 20-26 %, при титруема киселинност 6-8 г/ куб.дм. Стафидирането и натрупването на висока захарност правят гроздето подходящо за получаване на висококачествени полусухи и сладки вина, които се отличават с тъмнозлатист цвят, плътност и фин мискетово-тамянов аромат. Класически винен сорт за получаване на качествени десертни вина. В Италия това е прочутото вино „Асти спуманте“, в Крим – „Ливадия“, „Магарач“, „Гурзуф“ и „Кастел“.

Винарни

Винени региони

Вина от сорт Тамянка

X