Южен регион
Тракийска низинаДве хубави очиДве хубави очи. Душата на дете
в две хубави очи; — музика — лъчи
Не искат и не обещават те…
Душата ми се моли,
дете,
душата ми се моли!
Страсти и неволи
ще хвърлят утре върху тях
булото на срам и грях.
Булото на срам и грях —
не ще го хвърлят върху тях
страсти и неволи.
Душата ми се моли,
дете,
душата ми се моли…
Не искат и не обещават те! —
Две хубави очи. Музика, лъчи
в две хубави очи. Душата на дете…
Подрегиони
Две хубави очи. Душата на дете
в две хубави очи; — музика — лъчи
Не искат и не обещават те…
Душата ми се моли,
дете,
душата ми се моли!
Страсти и неволи
ще хвърлят утре върху тях
булото на срам и грях.
Булото на срам и грях —
не ще го хвърлят върху тях
страсти и неволи.
Душата ми се моли,
дете,
душата ми се моли…
Не искат и не обещават те! —
Две хубави очи. Музика, лъчи
в две хубави очи. Душата на дете…
Разположение
Южният лозаро-винарски регион е голям по площ, включва териториите между Родопите, Рила, Стара планина, южната ни граница, a на север граничи с Подбалканския регион. В Южния регион се намират Тракийската низина и предпланините на Странджа-Сакар, Родопите и Стара планина. В рамките на района могат да бъдат обособени три подрайона. Първият включва равнинните и хълмистите части в района, вторият включва полупланинските части, а третият – част от полупланинските и планинските места в района.
Климат
Климатичните условия в региона са близки до умерения континентален климат, със сравнително мека зима, топло до горещо лято и много топла и често суха есен. В някои полупланински микрорайони са налице ранни есенни валежи, затрудняващи зреенето на гроздето и влошаващи често санитарното му състояние. Средно за района годишната сума на валежите варира в граници 450-500 mm.
Почви
Почвите в района са разнообразни, доста плодородни, черноземни смолници, канелени горски почви, ливадно-канелени, по-рядко карбонатни. В повечето случаи почвите благоприятстват високите добиви на грозде за качествени червени вина.
Добив
Често е наложително редуциране на добивите с оглед получаване на по-наситени, екстрактивни и комплексни вина. Най-общо това са преимуществено произвежданите вина в този регион. Белите сортове грозде също виреят добре, но обикновено губят от киселините си. От тях се получават по-плътни, но леко груби и без достатъчен финес вина.
Отличителни белези
Температурите в Южния регион са благоприятни за гроздопроизводство и получаване на плътни, дълбоко оцветени, богати на фенолни съединения червени вина. При добро стечение на обстоятелствата гроздоберът може да се провежда до края на октомври и началото на ноември. Това е от значение за късно зреещият сорт – Мавруда. Районът е осеян със специфични микрорайони – Любимец, Асеновград, Пазарджик, Брестовица, Брестник, Перущица, Стара Загора, Росеново, Хасково, Стамболово, Чирпан.
Червени сортове
От червените сортове най-разпространени са Рубин, Каберне Совиньон, Мерло, Рубин, Памид. Това е районът на разпространение на уникалния за страната ни и света сорт Мавруд, от който се произвеждат специфични, суховати, изключително потенциални за стареене червени вина. В новосъздаваните масиви се застъпват сортовете Сира, Пино ноар, Каберне Фран, Малбек, Марселан и др.
Бели сортове
От белите сортове се отглеждат Тамянка, Димят, Червен Мискет, Мускат отонел, по-малко Совиньон блан, Шардоне, Вионие, Траминер. Белите вина са със средно до плъно тяло, средно фини, понякога плоски, а в други случаи – дразнещо кисели. В последните години някои от винарните произвеждат плътни, мощни и мазновати бели вина, главно от сорта Шардоне. Регионът предразполага да се отглеждат бели вина, които да съзряват в бъчви и да достигнат оптимална форма след минимум 3-4 години отлежаване.
Розови сортове
В района се произвеждат и виноматериали за бели шумящи вина, като в този случай технологичната зрялост на гроздето е изтеглена няколко седмици по-рано. Череното грозе за розово вино също се бере по-рано, за да се запази киселинността. Наблюдава се и тенденция да се произвеждат розови вина, които да имат потенциал за съзряване.