Югозападен регион
Долината на СтрумаИ всичко пак е вечноГолямото е в малките ни дни,
понякога съвсем обикновени.
Една тревичка, спряла отстрани,
улавя думите като антена.
Една калинка с шарени крила,
застанала на белия прозорец,
донася от далечните поля
забравения дъх на прясна оран.
Едно покрито кладенче със лист,
намерено сред камъните тежки,
подсказва, че живота пак е чист,
макар понякога да правим грешки.
Една светулка, влязла у дома,
от мислите за мрака ни спасява.
Една пътека, слязла под земя,
усещането за смъртта създава.
И всичко пак е вечно. Под звезди,
застанал прав, един човек се смее:
едно дърво на хълма посади
и векове в листата му живее.
Разположение
Голямото е в малките ни дни,
понякога съвсем обикновени.
Една тревичка, спряла отстрани,
улавя думите като антена.
Една калинка с шарени крила,
застанала на белия прозорец,
донася от далечните поля
забравения дъх на прясна оран.
Едно покрито кладенче със лист,
намерено сред камъните тежки,
подсказва, че живота пак е чист,
макар понякога да правим грешки.
Една светулка, влязла у дома,
от мислите за мрака ни спасява.
Една пътека, слязла под земя,
усещането за смъртта създава.
И всичко пак е вечно. Под звезди,
застанал прав, един човек се смее:
едно дърво на хълма посади
и векове в листата му живее.
Това е географската област в България с най-топлия и най-сух климат, обхващаща земите
Климат
Климатът тук е близък до средиземноморския. Районът се отличава с най-високите стойности на годишно слънцегреене за България – 4200 часа, което позволява да се натрупват много екстрактни и ароматични вещества при зреене на гроздето. Годишното количество валежи е в граници на 550 - 600mm. в В района много рядко се задържа снежна покривка, поради което лозите не са изложени на опасност от измръзване и не се загребват.
Почви
В по-голямата си част, районът се отличава с хълмисти терени и песъкливи, вулканични почви, изключително благоприятни за отглеждане на лозя. Срещат се още и канелени горски почви.
Добив
Районът се слави с червените сортове грозде. Емблематичен тук е сортът Широка мелнишка лоза, който не вирее никъде другаде. Той е къснозреещ червен сорт /гроздоберът му започва между 10 и 15 октомври/, от който се произвеждат чудесни млади вина с аромат на череша, а отлежалите добиват особен букет от черен шоколад, кожа и тютюн.
Отличителни белези
Мека зима и горещо лято с нисък процент на валежи. Тези фактори го обуславят като първият регион в България, който започва кампаниите си с гроздобер на раннозреещи бели сортове. Най-малкият основен регион в България с голяма концентрация на винарски изби в южната му част до най-малкият град в България - гр. Мелник. Регионът е познат още като Мелнишки.
Червени сортове
Има вариации на Широката мелнишка лоза – Ранна мелнишка лоза позната като Мелник 55, Мелник 1300. Освен този сорт са разпространени Руен, Рубин, Марселан, Небиоло, Сан Джовезе, Мурведър, Гренаш, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран.
Бели сортове
От белите соротове вирее местният сорт Сандански мискет, даващ ароматни, малко грубовати вина. Отглеждат се Тамянка, Асиртико и Керацуда . В района се произвеждат и други бели и червени вина, някои от които много качествени, но гроздето за тях е от други лозаро-винарски райони.
Розови сортове
Розетата се отличават с интензивен цвят, наситени плодови аромати, богат и комплексен вкус.